Mainos

Elisabeth Rehn: Rauhantyö ei ole toivotonta

Elisabeth Rehnin mielestä rauhantyö ei ole toivotonta, vaikka historia näyttääkin toistavan itseään. Tällaisen tervehdyksen hän lähetti Westfalenin rauhan 350-vuotismuistojuhlaan Lahteen torstaina.

-Jotta voimme uskoa rauhan voittoon sodan kustannuksella, on meidän myös osallistuttava jokainen omalla tavallamme jatkuvaan työhön rauhan hyväksi, korosti juhlan suojelijaksi lupautunut alipääsihteeri Rehn lähettämässään viestissä.

Rehnin mielestä Westfalenin ja Daytonin rauhansopimukset ja niitä edeltäneet sodat muistuttavat toisiaan melkein kauhistuttavan paljon. Ahneet sotaherrat jatkoivat taloudellisen hyödyn takia sekä 30-vuotista että Bosnian sotaa. Eniten kärsivät naiset, lapset ja vanhukset.

-Raiskaukset, kidutukset ja kotien hävittäminen kuuluivat molempien sotien arkeen. Ovelasti pystyttiin molemmissa sodissa sisällyttämään uskonnot ja vähemmistöt työvälineiksi, joita häpeämättä käytettiin hyväksi. Ruotsin suurlähetystön tervehdys totesi 30-vuotisen sodan tärkeäksi luvuksi Ruotsi-Suomen historiassa. Rauha palautti uskonvapauden, ja Ruotsi sai lisäalueita ja rahallista korvausta. Lähetystöneuvos Lars-Olof Lundberg muisti samalla, että Ruotsin suurvalta-ajan sodat vv. 1620-1720 tiesivät Suomelle 100000 rekrytoidun miehen menetystä. Samoihin aikoihin Suomenniemellä asui vain 400000 ihmistä.

Westfalenin rauhan muistoksi vietetään tänä vuonna rauhanvuotta eri puolilla Eurooppaa. Suomessa juhlia järjestetään tiettävästi vain Lahdessa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.