Mainos

Elintarvikkeiden arvonlisäveron alennus peruuntuu

Elintarvikkeiden arvonlisäveroon ensi vuodelle suunniteltu alennus peruuntuu. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö kertoi MTV:n uutisille, että budjettilakeihin sisältyy esitys, jonka mukaan ruoan arvonlisävero säilyy nykyisessä 17 prosentissa ja siihen kaavaillusta 5 prosentin huojennuksesta luovutaan.

Niinistön mukaan nykyhallituksen leikkaukset alkavat nyt olla valmiina.

-Meillä on jotakin päätöksiä joita nyt sitten pannaan täytäntöön. Eräs niistä on ruoan arvonlisäverotuksen alennuksesta luopuminen. Työttömyysturvaan tehtävät leikkaukset ovat niinikään tulossa täysimääräisesti vasta nyt. Sen jälkeen alkaa olla koko tuo runsaan 20 miljardin markan leikkauspotti kasassa, Niinistö sanoi.

Niinistö korostaa, että valtio velkaantuu ensi vuonnakin, vaikka talouskasvu onkin huimaa. Ja odotettua parempi verotulojen lisäyskin käytetään veroalen sijasta lainoihin.

Kokoomuksen vaalilupaus kuulemma kuitenkin toteutuu. Tuloverotus kevenee vaalikaudessa noin neljän prosenttiyksikön verran kaikissa tuloluokissa, vaikka demarit haluaisivatkin kohdistaa huojennukset pieni- ja keskituloisiin ja jättää hyvätuloiset vähemmälle.

Budjettiriihi ei heitä mitään veroporkkanaa syksyn tuloneuvottelijoille. Niinistö haluaa, että osapuolet ensin keskenään katsovat, paljonko työnantajat ovat valmiita maksamaan ja mihin palkansaajat tyytyvät.

-Sen jälkeen me puolestamme katsoisimme, että voidaanko tuota palkkaratkaisua ostaa alaspäin tuloveroja keventämällä.
-Ja jos käy niin, että työntajat säästävät palkkaratkaisussa, sen ansiosta, että verotuksella tullaan väliin, on vain oikein ja kohtuullista, että siltä puolelta haetaan valtion ahdinkoon kompensaatiota, ministeri Niinistö sanoi.

Kesälomaltaan tänään palannut Niinistö tuuraa ensi viikkoon myös pääministeriä.

Niinistö tuohtui takinkääntöpuheista

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Sauli Niinistö sanoo aina kannattaneensa tasavallan presidentin vahvoja ulkopoliittisia oikeuksia.

Niinistö on tuohtunut takinkääntöpuheista, joiden mukaan kokoomus pyrkii miellyttämään presidentti Ahtisaarta.

Kymmenen uutisten haastattelussa Niinistö sanoo kyseenalaistaneensa aiemmin vain sen, tuleeko presidentin osallistua kaikkeen EU:n huippukokouksissa tehtävään päätöksentekoon.
(MTV3/Matti Simula)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.