Mainos

Elintarvikevirasto tutkii lastenruokien turvallisuutta

Lastenruokien lasipurkkien kansien lisäaine on aiheuttanut hiirillä syöpää.


Elintarvikevirasto tutkii lasipurkkeihin pakattujen lastenruokien turvallisuuden 15 tuotteesta ja viidestä muusta elintarvikkeesta, joissa epäillään olevan ruoan pakkaamisen yhteydessä syntyneitä semikarbitsidipitoisuuksia (SEM). Aineen on todettu eläinkokeissa olevan heikosti perimän kautta syöpävaarallinen. Ihmiselle tätä ei ole osoitettu.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen julkisti arviointilausuntonsa semikrabitsidin turvallisuudesta tänään. Nykyisten tietojen perusteella ei ole katsottu olevan syytä antaa uusia suosituksia pikkulasten ruokailukäytäntöihin.

Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuskeskus Eela tutkii elintarvikeviraston toimeksiannosta yhdisteen esiintymisen lastenruoissa. Alustavien tulosten odotetaan valmistuvan viikon lopulla.

Lisäaine poistuu marraskuussa

Lastenruokapurkkien kansien tiivisteiden valmistuksessa käytetään atsodikarbonamidia, joka muuttuu kuumennettaessa SEMiksi. Eurooppalaisen turvallisuusarvioinnin mukaan SEMiä esiintyy pieniä määriä tietyissä lasipurkkeihin ja pulloihin pakatuissa elintarvikkeissa.

EU:n komissio tekee lainsäädäntömuutoksen marraskuussa atsodikarbamidin poistamiseksi PVC-muovien apuaineista. Elintarvikepakkausteollisuus pyrkii vaihtamaan semikarbatsidin korvaavaan aineeseen kansien tiivisteissä heti, kun se on lainsäädännöllisesti ja teknologisesti mahdollista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.