Mainos

Elintarvikevirasto rauhoittelee kananmunakohua

Elintarvikeviraston mukaan munien ja siipikarjanlihan käyttö on edelleen turvallista.

Elintarvikeviraston mukaan raa'an kananmunan ja siipikarjatuotteiden käyttöön ei liity lintuinfluenssariskiä, eikä niiden käyttötottumuksia ole syytä muuttaa.

- Markkinoilla oleva siipikarjanliha on turvallista, olipa kyse sitten koti- tai ulkomaisista tuotteista. Minkäänlaiseen paniikkiin ei siis ole syytä, Elintarvikeviraston yksikönjohtaja Kyösti Siponen vakuuttaa.

Kanatuotteiden käytöstä nousi kohu, kun Frankfurter Allgemeine -lehti kertoi EU:n elintarvikeviraston EFSA:n aikovan julkaista suosituksen, jonka mukaan raa'an kananmunan ja siipikarjanlihan käyttöä tulisi välttää lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi.

Siponen sanoo saksalaislehden jutun antaneen suosituksista väärän kuvan. Elintarvikeviraston mukaan EFSA:n tänään julkaisemassa lausunnossa sanotaan, ettei siipikarjanlihan ja kananmunien syömiseen liity terveysriskiä. Siitä, että lintuinfluenssa välittyisi ihmisiin ruoan välityksellä, ei myöskään ole viraston mukaan epidemiologista näyttöä. EFSA:n raportin mukaan H5N1-viruksen esiintyminen siipikarjatuotteissa on tällä hetkellä Euroopassa epätodennäköistä. EU:n alueella ei myöskään ole havaittu ihmisiin tarttuvaa lintuinfluenssavirusta.

Elintarvikeviraston yksikönjohtaja Kyösti Siponen muistuttaa, että ruoka kannattaa aina kypsentää kunnolla muun muassa salmonellariskin vuoksi.

- Mikrobiologisten riskien välttämiseksi siipikarjanliha ja kananmunat on aina kuumennettava kunnolla. Suomessa on myynnissä ainoastaan kotimaassa tuotettuja kananmunia, joissa ei ole havaittu salmonellaa. Myös siipikarjanlihassa sen esiintyvyys on harvinaista, Siponen kertoo.

Suomella on käytössä kansallinen salmonellavalvontaohjelma, jonka kautta saadaan kattavasti tietoa siipikarjanlihan ja kananmunien laadusta.

Myös Euroopan komissio on tyynnytellyt siipikarjatuotteista syntynyttä keskustelua toteamalla, ettei niiden käyttö lisää riskiä sairastua lintuinfluenssaan.

(MTV3-STT)

LUE LISÄÄ AIHEESTA:

(Seitsemän uutiset 26.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.