Elintarviketeollisuutta ja talonrakennusta uhkaa ylityökielto

Tupon ulkopuolella olevien alojen sopimukset päättyvät ensi viikolla. Uusia neuvotteluja on ennenkin vauhditettu painostustoimilla.

Neuvottelut uusista työehtosopimuksista saattavat aiheuttaa lähiviikkoina tuotannon hidastuksia kahdella teollisuusalalla. Ylityökiellot tai muut painostustoimet ovat mahdollisia elintarviketeollisuudessa ja talotekniikan rakennustöissä.

Keskitetyn tulosopimuksen ulkopuolella olevien alojen sopimukset päättyvät ensi viikon keskiviikkona, jonka jälkeen neuvotteluja voidaan vauhdittaa esimerkiksi ylityökielloilla. Sekä Rakennusliitto että Elintarviketyöläisten liitto ovat perinteisesti käyttäneet ainakin ylityökieltoa, eivätkä lakotkaan ole harvinaisia.

Elintarviketeollisuuden nykyisen ennätyspitkän sopimuksen neuvottelut vuonna 2003 kestivät lähes kolme kuukautta. SEL:n hallitus oli tuolloin jo saanut valtuudet lakkovaroituksen jättämiseen. Neuvottelujen aikana järjestettiin useita lyhyitä yrityskohtaisia työnseisauksia.

Viime joulukuussa lihantarkastajia koskeva palkkakiista oli lähellä aiheuttaa lakon kaikissa Suomen teurastamoissa.

Elintarviketeollisuuden sopimuksen piirissä on noin 28 000 työntekijää. Toimihenkilöiden sopimus päättyy 30. maaliskuuta. Myös talotekniikan eli lämpö-, vesi ja ilmastointialojen sopimusneuvotteluja on käyty tammikuusta lähtien. Työehtosopimuksen piirissä on noin 6000 työntekijää.

Rakennusliitto päätti jo ylityökiellosta

Rakennusliitto on jo ilmoittanut julistavansa ylityökiellon koko maahan heti sopimuksettoman tilan alkaessa. Lakoista tai muista jatkotoimista päätetään tarpeen mukaan myöhemmin.

Kaksi vuotta sitten putkiasentajat, -eristäjät ja ilmastointiasentajat uhkasivat ylityökiellon lisäksi Uudenmaan alueelle rajatulla lakolla, johon olisi osallistunut noin 1500 työntekijää.

Työnantajat päättivät valmiuksista työsulun käyttämiseen lakon vastatoimena.

Nyt Rakennusliitto ja LVI -Tekniset Urakoitsijat pyrkivät solmimaan keskenään vuoden pituisen sopimuksen. Sen kustannusvaikutukseksi on sovittu jo aikaisemmin rakennusalan muiden sopimusten mukainen 2,2 prosenttia.

Rakennusliiton vaatimuksiin sisältyy muun muassa tilaajavastuujärjestelmä, joka edellyttää, että urakan edelleen ketjuttanut LVI-yritys vastaisi aliurakoitsijan tai vuokrayrityksen työntekijöiden palkkasaatavista.

Liiton mukaan neuvottelut etenevät nihkeästi, sillä työnantajilla on useita esityksiä, joita työntekijäpuolella pidetään työehtojen heikennyksinä. Tällaisina pidetään muun muassa urakoiden pilkkomista ja matkakustannusten muutoksia.

Syksyllä päättyvän tupon piirissä on noin 90 prosenttia palkansaajista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat