Mainos

Elintarviketeollisuus vähentää väkeä

Elintarviketeollisuus joutuu vähentämään tänä vuonna noin tuhat työntekijää alan heikentyneiden näkymien vuoksi. Arvio perustuu alan työvoimatiedusteluun lokakuulta. Elintarviketeollisuudessa työskentelee nyt noin 40 000 suomalaista.

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtajan Pekka Hämäläisen mukaan tiedustelun tulokset eivät ole yllätys, sillä alan heikentyneet näkymät olivat nähtävissä jo keväällä. Ongelmia lisäsi Venäjän viennin romahtaminen elokuun jälkeen. Hänen mukaansa alan epäterve kilpailu pudotti hintoja lähes 3 prosenttia viime vuonna, kun työvoimakustannukset nousivat samaan 3-4 prosenttia.

Venäjän viennin romahtaminen on leikannut kotimaista tuotantoa ja painanut erityisesti liha- ja maitotuotteiden hintoja alas EU:n elintarvikemarkkinoilla. Loppuvuodesta 1998 elintarviketeollisuuden liikevaihto oli 7-8 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin, Hämäläinen kertoi. Ennen Venäjän talousromahdusta Suomen elintarvikevienti Venäjälle oli vakiintunut noin 2 miljardiin markkaan. Se on noin 5 prosenttia Suomen tuotannosta.

Hämäläisen mukaan Venäjän viennin putoaminen noin kolmannekseen on leikannut teollisuuden tuotantoa noin 3 prosenttia. Margariini- ja meijeriteollisuudessa pudotus on ollut selvästi rajumpaa. Hämäläisen mukaan EU-alueella on nyt selvä ylitarjonta lihatuotteista ja meijerivalmisteista, koska 30-40 prosenttia näiden tuotteiden viennistä meni Venäjälle ja vienti sinne on nyt tyrehtynyt.

EU:n tilanteen korjaantumista heikentää myös Aasian kriisi ja kysynnän hiipuminen Etelä-Amerikan markkinoilla.
-Ikävä tosiasia on, että myös Suomen elintarviketeollisuuden näkymät parin vuoden tähtäimellä ovat erittäin harmaat eikä toimiala voi työllistää nykyistä henkilöstöään, Hämäläinen viestitti. Työvoimatiedustelussa mukana olleet yritykset kattavat noin 80 prosenttia alan kokonaistyövoimasta. Tiedustelun mukaan työvoiman odotetaan vähentyvän tänä vuonna 2,8 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.