Mainos

Elintarviketeollisuus: Taitaa tulla kylmä talvi Venäjälle

Venäläiskuluttaja näkee Venäjän asettamat vastapakotteet pian kauppojen hyllyillä, sanoo Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen. 

Venäjä on ilmoittanut kieltävänsä maidon, muiden meijerituotteiden, lihan, kalan, hedelmien ja vihannesten tuonnin EU-alueelta, Yhdysvalloista, Australiasta, Kanadasta ja Norjasta. Juutisen mukaan lähes kolmannes Venäjän elintarvikkeiden kulutuksesta on tuontia.  

- Taitaa tulla kylmä talvi Venäjälle. Mitähän kuluttajille sitten jää syötäväksi? Juutinen sanoo.  

Juutisen mukaan Venäjän viennin arvo oli viime vuonna noin 430 miljoonaa. Nyt hän arvelee määrän laskevan alle sataan miljoonaan. Suurin osuus viennistä kuuluu meijeriyhtiö Valiolle, johon Juutinen sanoo pakotteiden iskevän kovimmin.  

Juutinen arvelee kiellon johtavan ylitarjontaan länsimarkkinoilla, jolloin kuluttaja- ja tuottajahinnat laskisivat.  

- Kyllä se iskee suomalaiseen yhteiskuntaan aina, jos vienti putoaa.  

Juutinen pitää pakotekierteeseen joutumista surullisena. Hänen mukaansa tilanteen purkautuminen vaatisi Ukrainan tilanteen raukeamista.  

- On tehty uusia ongelmia, ja varsinainen ongelma on edelleen ratkaisematta.  

Valio odottaa virallista tietoa

Valio ei kommentoi vielä Venäjän ilmoittamaa maito- ja meijerituotteiden tuontikieltoa. Valion viestintäjohtaja Pia Kontunen kertoo, että yhtiö odottaa asiasta ensin virallista tietoa.  

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kertoi uutistoimistojen mukaan, että Venäjä kieltää maidon, muiden meijerituotteiden, lihan, kalan, hedelmien ja vihannesten tuonnin EU-alueelta, Yhdysvalloista, Australiasta, Kanadasta ja Norjasta. Medvedev sanoi, että kielto alkaa välittömästi ja kestää vuoden ajan.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.