Mainos

Elintarvikelakko peruuntui

Puoliltaöin uhannut Elintarvikelakko on peruuntunut.

Elintarviketeollisuusliitto sekä Elintarviketyöläisten Liiton SEL:n valtuusto ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Esa Lonkan tekemän sovintoesityksen.

Elintarviketyöläisten liiton liittovaltuusto hyväksyi esityksen tiukasti äänin 16-17.

- Kyllä siellä varmasti painoi leipomon työaika-asia ja sitten myös palvelusvuosilisäasia esimerkiksi teollisuuden osalta, selvitti SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen.

Luvassa 1,5 prosentin palkankorotus

Syntynyt sopimus koskee kaikkia elintarviketeollisuuden sopimusaloja. Uudet työehtosopimukset syntyivät leipomoalalle, liha-alalle, meijerialalle, elintarviketeollisuudelle ja panimo- ja virvoitusjuoma-alalle.

Palkkoja korotetaan kesäkuun alusta 0,9 % ja loppuvuodesta 1.10.2010 vielä 0,6 %. Muutoin sopimuksen palkkataso noudattaa teollisuuden yleistä linjaa. Uudet sopimukset ovat voimassa 31. maaliskuuta 2014 asti.

Liha-alalla liitot perustavat yhdessä tyehtosopimuskaudeksi työryhmän, jonka tehtävänä on muunmuassa käsitellä osittaiseen viikonlopputyöhön liittyviä kysymyksiä.

Leipomoalalla keskimääräisestä työajasta sovitaan paikallisesti ja sen tekeminen edellyttää työntekijän henkilökohtaista suostumista.

Sopimus siirtyy kuluttajahintoihin?

Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen on tyytyväinen syntyneeseen sopimukseen

– Olemme tyytyväisiä, että neuvottelutulos on viimein syntynyt ja sopimuskausi on pitkä. Liha- ja leipomoalalla sovittiin malleista, jotka mahdollistavat joustavammat työajat. Niiden ansiosta yritykset voivat palvella kuluttajia tuoreella ruoalla viikon jokaisena päivänä sekä investoida kasvussa olevaan tuoretuotantoon, Juutinen kertoo.

Juutinen kuitenkin toteaa, että ratkaisu on kallis ja sen myötä kuluttajahinnat saattavat nousta.

- Kieltämättä tämä on kallis ratkaisu näin alkumetreillä. Tottakai tässä on hivenen paineita siirtää korotusta kuluttajahintoihin.

Katso Leea Ollikaisen raportti

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.