Mainos

Elintarvikealalle uudet työehdot

Uudet työehdot sisältävät muun muassa sen, että työaikajärjestelyistä voidaan sopia paikallisesti. Poikkeavat työaikamallit tulee edelleen hyväksyä työntekijän kanssa, pääluottamusmiehen kanssa ja liittotasolla.

Elintarviketeollisuuteen on saatu sopimus uusista työehdoista.

Elintarviketeollisuusliitto ja Suomen elintarviketyöläisten liitto ovat hyväksyneet uuden kolmivuotisen työehtosopimuksen.

Ensimmäisenä vuonna palkkoja korotetaan kolme prosenttia. Seuraavina vuosina korotukset vastaavat yleistä tulopoliittista linjaa. Lisäksi sovittiin, että työaikajärjestelyistä voidaan sopia paikallisesti.

Työehtoja koskevan neuvottelutulos syntyi viime yönä.

Työnantajajärjestö ETL:n mukaan palkkaratkaisun seurauksena yrityksillä on tarve nostaa elintarvikkeiden hintoja.

SEL:n liittopuheenjohtaja Veli-Matti Kuntosen mukaan nyt hyväksytyt palkankorotukset mahdollistavat palkkaerojen kaventamisen muun teollisuuden keskiansioihin.

Työajoista voidaan sopia paikallisesti

Neuvotteluja vaikeutti erityisesti työnantajien vaatimus työaikajoustoista. Nyt sovittiin, että työaikajärjestelyistä voidaan sopia paikallisesti.

ETL katsoo, että yritykset voivat jatkossa paremmin vastata kaupan ja kuluttajien tarpeisiin. Vuokratyövoimaa voidaan käyttää entiseen tapaan.

Kuntosen mukaan työnantajan vaatimukset 10 tunnin työpäivästä ja 50 tunnin työviikosta estettiin. Myös liha-alan lauantaityön rajoitukset säilyvät.

SEL on vastustanut työaikamuutoksia muun muassa sillä perusteella, että elintarvikealan työtapaturmaluvut ja sairauspoissaolot ovat teollisuuden korkeimmat.

Työaikakysymyksiä ratkoo erillinen liittojen välinen työaikatyöryhmä. Poikkeavat työaikamallit tulee edelleen hyväksyä kolmella tasolla, työntekijän kanssa, pääluottamusmiehen kanssa ja liittotasolla.

Sopimukseen sisältyy parannuksia sairaan lapsen hoitoon. Muun muassa vaatimus biologisesta vanhemmuudesta poistettiin. Nyt mahdollisuus palkalliseen vapaaseen on myös lapsen vanhemman kanssa asuvalla avio- tai avopuolisolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.