Mainos

Elintarvikealaa uhkaa lakko ensi yönä

Neuvottelut elintarvikealaa uhkaavan lakon estämiseksi on keskeytetty iltapäivän ajaksi. Niitä jatketaan kello 17.

Lakko uhkaa sulkea kymmenittäin ruokatehtaita puoliltaöin kolmeksi päiväksi.

Jos lakko alkaa, sen vaikutukset näkyvät ruokakauppojen hyllyillä. Ruoka ei kuitenkaan ole loppumassa, elintarvikealalta rauhoitellaan. Valikoimat ovat lakon iskiessä suppeampia, ja erityisesti erikoistuotteet saattavat olla vähissä.

Työtaistelu pysäyttäisi kolmeksi päiväksi tuotannon muun muassa suurimpien lihanjalostajien Atrian ja HK:n tehtailla sekä Vaasan ja Fazerin leipomoissa.

Lakko voi näkyä erikoistuotteissa

Fazerin leipomoilta kerrotaan MTV:n uutisille, että vielä huomenna valikoima on aivan normaali. Torstaina ja perjantaina tuotevalikoima on rajoitetumpi, mutta volyymituotteita eli suosituimpia tuotteita pystytään tekemään lähes normaalisti.

Fazer muistuttaa, että leipää riittää, jos ihmiset unohtavat hamstrauksen. Jos leipää ostetaan huomattavasti normaalia enemmän, saattaa vajaukset näkyä nopeammin.

Vaasan leipomoissa esimiehet ja osa työntekijöistä ovat lakon ulkopuolella, ja leipomoissa pystytään pitämään vajaa puolet tuotannosta käynnissä.

Valiolta kerrotaan, että osa meijereistä toimii lakosta huolimatta normaalisti. Perusmaitotuotteita pystytään toimittamaan kauppoihin normaalisti, eli maito, piimä ja kerma eivät kaupoista lopu. Sen sijaan erikoistuotteita ei toimiteta. Palmia arvioi, että esimerkiksi hylatuotteet voivat olla kortilla.

Atrian mukaan lakossa ovat mukana myös nautatuotteet, eli lihatuotteissa lakko näkyy nopeasti. Ainoa liha, jota kauppoihin toimitetaan, on broileri, sillä broilerien teurastus jatkuu lakosta huolimatta. Muissa teurastamoissa alasajo on jo aloitettu, eli teurastuksia ei enää tehdä. Tuotannon ylösajo kestää noin puolitoista vuorokautta.

Palmian ruokahuolto toimittaa noin 80 000 ateriaa päivässä sairaaloihin, kouluihin ja yksityisille henkilöille. Ruokatoimitukset hoidetaan muuten normaalisti, mutta erikoisruokavaliota noudattavien on syytä varautua ateriamuutoksiin. Lisäksi esimerkiksi leipätuotteita voidaan vaihtaa.

Työnantajapuolta edustavan Elintarviketeollisuusliiton mukaan illan aikana katsotaan onko edellytyksiä esimerkiksi sovintoesitykselle. Toistaiseksi sellaista ei ole ollut esillä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.