Mainos

Elinluovuttajista huutava pula

Suomessa jonoihin menehtyy vuosittain kymmeniä potilaita. Tällä hetkellä elinsiirtoa odottaa 300 potilasta.

EU:n elinsiirtojonot eivät lyhene riittävän nopeasti, vaikka leikkauksia tehdään yhä enemmän. Tämä huolestuttaa Euroopan komissiota. Suomessa jonoihin menehtyy kymmeniä potilaita vuodessa maidenvälisestä yhteistyöstä huolimatta. Munuais- ja maksaliitto on ilmaissut oman huolensa jakamalla elinluovutuskortteja kahviloihin ympäri maata.

Tällä hetkellä noin 300 potilasta odottaa Suomessa elinsiirtoa. Vaikka leikkauksia tehtiin viime vuonna ennätysmäärä, menehtyi jonoon kymmeniä potilaita. Suomessa luovuttajia löydetään sairaaloista, joista Kuopio ja Tampere ovat olleet tehokkaimpia. Nyt tahti on hiljennyt.

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa oli apulaisylilääkäri Ilkka Parviaisen mukaan viime vuonna 22 elinluovuttajaa.

- Tänä vuonna vauhti on ollut hieman hitaampi, eli tähän mennessä meidän sairaalasta on löytynyt kuusi elinluovuttajaa, kertoo Parviainen.

Euroopan komissio ehdottaa nyt elinsiirtokoordinaattoreiden palkkaamista sairaaloihin sekä elävien luovuttajien lisäämistä. Suunnitteilla on myös eurooppalainen elinsiirtotestamentti.

Suomessa luovutuskortin on täyttänyt 16 prosenttia kansalaisista. Kortit tuotiin apteekeista esille suurten kaupunkien kahviloihin ja ravintoloihin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.