Elinkeinoministeri Wille Rydman: Uusia säästöpäätöksiä ehkä jo keväällä

Elinkeinoministeri Rydman: Hallitus voi joutua tekemään uusia säästötoimia jo keväällä 2:18
VIDEO: Näin ministeri Rydman ennakoi hallituksen taloustoimia

Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) arvioi, että hallitus saattaa joutua päättämään uusista talouden sopeutustoimista jo ensi keväänä. MTV:n Uutisextrassa vieraillut Rydman vakuutti myös, että hallitus on valmis sulkemaan koko itärajan, jos Venäjä ei lopeta turvapaikanhakijoiden avulla toteutettavaa hybridioperaatiota Suomea vastaan.


Elinkeinoministeri Wille Rydman pitää mahdollisena, että hallitus voi joutua päättämään uusista julkisen talouden säästöistä jo ensi keväänä. Syy on oletettua heikompi talouskehitys.

– Voi olla, että jos talouden ennusteet jatkavat huononemistaan tätä tahtia kuin ne ovat tehneet, niin meillä on jo kevätkaudella ensi vuoden puolella aika paljon tehtävää ja kiinni kurottavaa, että niissä taloudellisissa tavoitteissa pysytään mitä hallitukselle on asetettu, totesi Rydman MTV:n Uutisextrassa.

Hallitus pyrkii kiihdyttämään myös talouskasvua, mutta ennusteet eivät näytä hyviltä. Mitään ei ole vielä päätetty, mutta toteutuessaan leikkauslista olisi todennäköisesti laaja.

– Silloin kun talouden kokonaiskuva on niin heikko kuin mitä se on, niin ei varmastikaan ole mitään sellaista sektoria, joka voisi olla täysin sen ulkopuolella. Kaikkia kulueriä tarkastellaan kriittisesti, arvioi Rydman.

Itäraja pannaan tarvittaessa kokonaan kiinni

Rydmanin mukaan hallitus on valmis sulkemaan koko itärajan, jollei Venäjä lopeta ilman Schengen-viisumia liikkuvien turvapaikanhakijoiden lähettämistä Suomeen.

– Nyt on vielä yksi henkilöliikenteelle vapaa raja-asema aukioloaikojensa puitteissa auki, mutta mikäli tällainen hybridioperointi jatkuu, niin kyllä meillä on valmius sekin sulkea, vakuutti Rydman.

Tähän asti oikeusoppineet eivät ole sallineet koko rajan sulkemista. Rydman kuitenkin uskoo, että tulkinta muuttuu, jos tilanne rajalla kärjistyy.

Hallitus ei anna periksi työmarkkinauudistuksissa

Hallitus ja työntekijäjärjestöt ovat ajautuneet pahasti vastakkain työmarkkinauudistusten ja sosiaaliturvan leikkausten takia. Ay-liike on yrittänyt saada hallituksen muuttamaan suunnitelmiaan lukuisilla paikallisilla poliittisilla työtaistelutoimilla.

Elinkeinoministeri Rydmanin mukaan hallitus ei kuitenkaan tule antamaan periksi edes isommankaan lakkoilun edessä.

– Hallitus ei missään tapauksessa tule antaman periksi, koska nämä ovat Suomen tulevaisuudelle, talouskasvulle ja työmarkkinoidemme toimivuudelle sellaisia uudistuksia, jotka olisi oikeastaan pitänyt tehdä jo ajat sitten, perusteli Rydman.

Ministeri toivoi ammattiliitoilta myös malttia, koska nykyisessä taloustilanteessa lakot olisivat yrityksille ja maalle haitallisia. Rydman vetosi myös turvallisuustilanteeseen toivoessaan työmarkkinoille malttia.

Itä-Suomen talousahdinkoon toivotaan lievitystä EU-rahalla 

Venäjään muun muassa Ukrainan sodan takia kohdistuvat pakotteet ovat iskeneet pahasti Itä-Suomen talouteen. Raja-asemien sulkeminen vielä pahentaa tilannetta.

Rydman sanoo keskustelleensa asiasta vastaavan komissaarin kanssa EU:n rakennerahastotukien suuntaamisesta entistä enemmän EU:n Venäjän vastaiselle rajalle. 

EU-raha ei kuitenkaan Rydmanin mielestä ole lopullinen ratkaisu.

– Tärkeintä olisi saada sitä omaa luontaista kasvua aikaan. Siksi hallituskin tekee paljon töitä sen eteen, että investoinnit, luvitukset ja kaikki sellainen taloudellinen aktiviteetti, mikä Itä-Suomeakin voisi auttaa tässä ikävässä tilanteessa saadaan mahdollisimman hyvin liikkeelle, perusteli Rydman.

Katso elinkeinoministeri Rydmanin koko haastattelu tästä.

 

Lue myös:

    Uusimmat