Elinkeinoelämä patistaa hallitusta julkistamaan veroratkaisujen aikataulut

Ekonomistit eivät näe Suomen taloudessa ylikuumenemisen vaaraa, johon valtion budjettia valmisteleva valtiovarainministeriö jatkuvasti vetoaa.

Elinkeinoelämä vaatii hallitusta julkistamaan veroratkaisujensa aikataulut, jotta epätietoisuus hälvenisi taloudesta. EK:n jättävä Arto Ojala sanoo, että selkeä vero-ohjelma palvelisi myös syksyn työmarkkinaneuvotteluja.

- Siinä hallitusohjelmassahan on paljon veropoliittisia toimenpiteitä, mutta aikataulut puuttuvat. Nyt olisi erittäin hyvä, että hallitus tässä budjettiriihen yhteydessä tekisi vero-ohjelman, miten se aikoo veropakettinsa toteuttaa. Se olisi hyvä tietää etukäteen myös työmarkkinaneuvottelujen näkökulmasta, Ojala perustelee MTV3:n uutisille.

Ojalan mukaan tärkeintä on saada lisää ihmisiä töihin ja tuloverojen alentaminen on siinä hyvä keino.

- Verotusta pitäisi uskaltaa rohkeasti alentaa. Se helpottaa tuloloukkoja ja sitä kautta ihmisten halukkuutta ja mahdollisuutta mennä töihin suhteessa sosiaaliturvaan tai työttömyysturvalla oloon.

Ruuan alv-alennuksella inflaatio kuriin?

Palkkaverotuksen tuntuvampi keventäminen ja ruuan arvonlisäveron alentaminen ovat jäämässä hallituskauden loppupuolelle. Pellervon tutkimuslaitosta johtava Pasi Holm puolustaa ruuan veronalennusta myös inflaation hillitsemisellä.

- Ruuan arvonlisäveroa alentamalla voidaan hillitä inflaatiota. Maailmalla on ruuan hinta jo alkanut nousemaan. Tällä tavalla me pystyttäisiin pitämään ruuan hinta alhaisena myös kuluttajalle, Holm uskoo.

Holmin mukaan talous ei ole ylikuumentunut: lämpenemistä on vain rakennusalalla ja pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoilla. Kevään palkkaratkaisuja Holm pitää riittävän maltillisina.

- Meidän inflaatio on pikkaisen kiihtynyt, mutta ei oleellisesti. Toivottavasti syksyn työmarkkinaratkaisut ovat maltillisia, että jatkavat tätä linjaa mikä on ollut. Taloustilanne on erittäin hyvä.

Valtion budjettia valmisteleva valtiovarainministeriö hillitsee juhlatunnelmaa: kansalaisten ostovoimaa ei ole syytä lisätä tässä taloustilanteessa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat