Elinkautisvankien lomiin tiukennus

Oikeusministeriön kriminaalipoliittinen osasto ehdottaa, että elinkautisvankien oikeutta lomiin tiukennetaan selvästi.

Käsiraudoissa

Oikeusministeriön ehdotuksen mukaan elinkautisvanki voisi saada poistumisluvan vasta kun hän on istunut rangaistuksestaan yhdeksän vuotta. Nykykäytännön mukaan ensimmäisen poistumisluvan rangaistusajan pituuden perusteella voi saada 4-5 vuoden vankeuden jälkeen.

Ehdotukset liittyvät oikeusministeri Johannes Koskisen pyytämään selvitykseen kolmoismurhaaja Juha Valjakkalan taannoisen paon tiimoilta. Kriminaalipoliittisen osaston ylijohtaja Esa Vesterbacka luovutti ehdotuksen Koskiselle tänään.

Valjakkalan tapaus on keskeinen syy tiukennuksiin. - Se on yksi, mutta onhan näitä vakavia poistumisluvan väärinkäytöksiä ollut muitakin, mutta ne eivät ole tällaista laajaa kohua aiheuttaneet, oikeusministeri Koskinen sanoo.

- Pidän perusteltuna, että poistumisluvat keskittyisivät lähemmäs vapautumisaikaa tällaisissa pitkäaikaisissa vankeustuomioissa.

Elinkautisvanki istuu nykyisin keskimäärin 15 vuotta. Elinkautisesta voi vapautua vain presidentin armahduksella.

Samanlaista pidennystä lomaoikeuteen on ehdotettu vankeusrangaistuskomitean mietinnössä. Kriminaalipoliittisen osaston ehdotuksen mukaan se voitaisiin ottaa käyttöön jo nyt.

Elinkautisvangille voidaan myöntää poistumislupa, jos ehtojen noudattamista on pidettävä lähes varmana. Lupa myönnetään ensin saatetuille lomille, ja jos ne onnistuvat elinkautisvanki voi saada saattamattomia lomia. Mitään oikeutta vangilla ei lomaan kuitenkaan ole. Käytännön mukaan poistumislupia aletaan myöntää tietyn vankeusajan jälkeen.

Kriminaalipoliittisen osaston ehdotus jättää kuitenkin mahdollisuuden myös aikaisempiin poistumislupiin. Sellaisen voisi saada tärkeän syyn perusteella. - Tällainen voisi olla esimerkiksi omaisen hautajaiset tai sitten kyseeseen voisi tulla ns. poistumislupa yhteiskuntaan sopeuttamisen perusteella, Vesterbacka sanoo.

Vähän rikkeitä

Suomessa on tällä hetkellä 70 elinkautista vankeusrangaistusta suorittavaa vankia. Kriminaalipoliittisen osaston ja rikosseuraamusviraston tekemän selvityksen mukaan näistä 22 henkilölle on myönnetty saattamaton poistumislupa.

Saattamattomia poistumislupia on aina edeltänyt yksi tai useampi saatettu poistumislupa. Kripon mukaan rangaistusajan pituuden perusteella saattamaton poistumislupa on myönnetty aikaisintaan, kun vanki on suorittanut 4 vuotta 9 kuukautta rangaistuksestaan. Keskimäärin saattamattoman poistumisluvan saaminen on edellyttänyt 7 vuoden 3 kuukauden pituista rangaistuksen suorittamista.

Sellaisia elinkautisvankeja, joille rangaistusajan perusteella voitaisiin myöntää poistumislupa, mutta joille sitä ei ole myönnetty, on seitsemän henkilöä. Oikeusministerille luovutetun selvityksen mukaan vankiloissa elinkautista vankeusrangaistusta suorittavat olivat olleet toukokuun puolivälin tietojen mukaan yhteensä 946 kertaa poistumisluvalla. Seitsemän kertaa lupaehdot on rikottu lievästi ja kolme kertaa törkeästi.

Muita ehdotuksia

Koskinen oli pyytänyt selvitystä muihinkin Valjakkalan paon ilmituomiin ongelmiin, kuten tiedottamiseen. Tämän osalta Kripo tyytyy tässä vaiheessa ehdottamaan vain työryhmän perustamista, joka selvittäisi vankeinhoitolaitoksen ja poliisin välistä tiedottamisvastuuta vankeinhoitoon liittyvissä poikkeustilanteissa. Kripon mukaan myös vankeinhoitoviranomaisten ja poliisin tiedonvaihtoa on syytä parantaa ja selkeyttää. Vankilan johtajan tulee varmistua siitä, että karanneesta, luvatta poistuneesta tai poistumisluvalle taikka muulle laitoksen ulkopuoliselle luvalle jääneestä vangista tehdään asianmukaisesti etsintäkuulutus. Näissä tilanteissa johtajan tulee olla yhteydessä paikalliseen poliisiin, jos hän vangin rikoksen laadun tai muiden vangin henkilöön liittyvien syiden perusteella arvioi tilanteen edellyttävän yhteydenottoa ja pitoa poliisiin , Kripo toteaa.

Kripo lisäisi myös tekniikan käyttöä. Vankeinhoitolaitoksessa on kokeiluna toteutettu teknisen paikannuslaitteen käyttö valvonnan apuna vankien ollessa laitoksen ulkopuolella. Tämä menetelmä otetaan käyttöön koko vankeinhoitolaitoksessa sitä mukaa kuin menetelmän edellyttämät tekniset laitteet ja valmiudet ovat vankiloiden käytössä , ehdotuksessa todetaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat