Elinkautisvanki Luukkonen yhä karussa – pakotilanne pääosin selvä

Kolmatta kertaa karussa olevan elinkautisvangin Pekka Luukkosen pakomatka jatkuu jo kolmatta viikkoa.

Hänestä ei ole Oulun vankilan apulaisjohtaja Tapio Iinatin mukaan tullut mitään merkittäviä vihjeitä. 

– Vihjeet ohjautuvat poliisille, joka on vastuussa etsinnöistä, mutta mitään ei ole kuulunut. 

Yleisön havainnot ovat avainasemassa ex-anoppinsa murhasta tuomitun Luukkosen etsinnässä. Iinatti muistuttaa, että mahdolliset havainnot täytyy aina ilmoittaa poliisille. 

Luukkonen on karannut vankilasta kaksi kertaa aiemminkin. Edellisillä kerroilla Luukkonen saatiin kiinni syrjäisestä mökistä sekä hänen poistuessaan tuttavansa autosta.

Iinatin mukaan jos esimerkiksi omasta kesämökistä löytyy viitteitä laittomasta oleilusta, kannattaa havainnot ilmoittaa välittömästi poliisille.

– Luukkonen on tälläkin karkumatkallaan pyrkinyt pysyttelemään piilossa, Iinatti kertoo.

Pakotilanne saatu selvitettyä

Luukkonen karkasi Oulun vankilasta tiistaina 8. huhtikuuta. Iinatin mukaan pakotilanne on saatu selvitettyä ja asiaan on reagoitu sen vaatimalla tavalla.

– Luukkonen on taitava huomaamaan mahdollisuuksia ja käyttänyt niitä hyväkseen. Hän on myös käyttäytynyt hyvin eikä ole antanut ennakkoviitteitä pakoaikeistaan, Iinatti kertoo.

– Olemme selvittäneet pääpiirteittäin, mitä tilanteessa tapahtui. En voi kertoa siitä julkisuuteen, sillä se on vankilan turvallisuuteen liittyvää tietoa. Olemme tehneet jo tiettyjä toimia, jotta vastaavaa ei pääse tapahtumaan jatkossa.

Iinatin mukaan tarvetta ei ole ollut henkilöstöön liittyviin muutoksiin.

"Mediassa oleva kasvokuva vastaa todellisuutta"

Vuoden 2012 karkureissulla hän löytyi Varsinais-Suomesta ja vuonna 2011 kotiseudultaan Kuusamosta.

Tuolloin Luukkonen oli pakoteillä muutamia viikkoja.

– Uskon, että Luukkonen löytyy tälläkin kerralla. Harvoin Suomessa jää henkilöitä täysin kadoksiin. Hänestä on myös kansainvälinen etsintäkuulutus tehty, eli sekin reitti on huomioitu. 

Iinatti arvelee, että mediassa laajalti julkaistut kasvokuvat Luukkosesta tuovat yleisövihjeitä. Tosin mitään erityisen silmiinpistävää piirrettä hänessä ei ole.

– Ongelma on se, että kyllä ihmismassaan pystyy sulautumaan. Luukkosessa ei ole mitään niin silmiinpistävää, että hän erottuisi joukosta. Eivätkä kaikki katso ihmisiä sillä silmällä, MTV Uutisten aiemmin haastattelema rikoskomisario Seppo Leinonen Oulun poliisista sanoi.

Jos ja kun Luukkonen saadaan kiinni, karkaaminen menee aikanaan käräjäoikeuden käsittelyyn. 

Lue myös:

    Uusimmat