Mainos

Elinkautisvangeille mahdollisuus ehdonalaiseen

Uudessa tekeillä olevassa vankeuslaissa esitetään elinkautista istuville vangeille mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen.

Uutta vankeuslakia tekevä komitea aikoo ehdottaa elinkautiseen vankeusrangaistukseen mahdollisuutta päästä ehdonalaiseen. MTV:n uutisten tietojen mukaan ehdonalaiseen vapauteen tuomittu voitaisiin päästää sen jälkeen kun hän on istunut tuomiostaan 12 vuotta. Nykyisin elinkautisvanki istuu vankilassa niin pitkään, kunnes presidentti hänet armahtaa. Tämä keskiarvo oli Koiviston kaudella noin 11 vuotta, mutta Ahtisaaren ja Halosen kaudella kesto on noussut noin 13 vuoteen. Vapautuminen 12 vuoden jälkeen ei kuitenkaan olisi automaatio, vaan ehdonalaiseen päästettäisiin harkinnanvaraisesti. Presidentillä säilyisi yhä mahdollisuus armahdukseen.

Toinen keskeinen muutos vankeuslaissa liittyy pakkolaitosjärjestelmään. Nykyisin vaarallisiksi luokitellut pakkolaitosvangit istuvat tuomionsa kuten muutkin vangit, mutta koko tuomionsa, ns. päivästä päivään.
Tämän komitea haluaa poistaa. Tutkimusten mukaan pakkolaitosjärjestlemä ei ole vähentänyt sen piiriin joutuneiden rikollisuutta. Tilalle ehdotetaan vankien kohdalla tiettyjä turvaluokitusjärjestelmiä, jolloin vaaralliset vangit tai huumebisnestään jatkavat diilerit voitaisiin eristää muista vangeista tehokkaammin.

Pakettiin liittyy myös muutos tutkintavankeuslakiin. Sen mukaan rikoksesta epäiltyä voitaisiin säilyttää poliisivankilassa korkeintaan neljä viikkoa. Sen jälkeen epäilty siirrettäisiin tavalliseen vankilaan. Syynä on ihmisoikeusopimukset. Olot poliisivankiloissa ovat hyvin ankeat.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.