Elinkautista ei aiota pidentää

Porvoon kolmoissurma käynnisti oikeusministeriössä selvittelyn siitä, pitäisikö elinkautisvankien vapauttamista arvioida nykyistä tarkemmin. Tähän mennessä on selvinnyt, ettei riskitöntä vaihtoa vankien vapauttamiseen ole olemassa.

Uudistuksia vaarallisuusarviointiin tehdään mahdollisesti jo syksyllä, mikäli niille löytyy tarvetta laajemmissa selvityksissä, vakuuttaa oikeusministeri Tuija Brax (Vihr.)MTV:n uutisten haastattelussa.

- Syksyn aikana pohdimme, mitä kaikkea tieteelliseen näyttöön perustuvaa on tapahtunut riskienarviointirintamalla. Mahdollisesti sellaista, mitä ei ole vielä otettu käyttöön Suomessa. Jos tällaista löytyy, se otetaan heti käyttöön.

Toden teolla selvitystyö käynnistyy ensi kuussa. Brax ei halua vielä eritellä, mitä uudenlainen riskien arviointi voisi olla.

Elinkautista rangaistusta ei kuitenkaan aiota venyttää, vaikka suurin osa suomalaisista sitä toivookin. Taannoisessa maakuntalehtien kyselyssä selvisi, että yli puolet suomalaisista toivoo elinkautisen venyvän koko elämän mittaiseksi.

Brax ei ole lainkaan samoilla linjoilla.

- Tutkitaan, eikä katsota, mikä on päivän otsikko jossakin lehdessä tai mikä on yksittäinen gallup tällaisen tapahtuman jälkeen.

Elinkautisvangin vapauttamisesta päättää Helsingin hovioikeus, yleensä viimeistään 15 vuoden jälkeen.

Väkivaltarangaistuksia kovennetaan

Muiden väkivaltarikosten tuomiot sen sijaan ovat kovenemassa.

Syksyllä eduskunta käsittelee lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten koventamista. Myös raiskauksiin, lähisuhde- ja työpaikkaväkivaltaan sekä viharikoksiin suhtaudutaan entistä ankarammin.

Vastineeksi rattijuoppoja halutaan saada pois vankiloista. Mahdollisesti jo ensi vuonna jalkapantaan sidottu vanki voi asua kotonaan ja käydä normaalisti töissä.

- Tätä kautta vankiloihin saadaan tilaa entistä kovempia rangaistuksia vakavasta väkivallasta istuville vangeille.

Braxin mielestä elinkautiskeskustelussa on unohtunut, ettei elämän mittainen elinkautinen ole Suomessakaan täysin vieras käsite.

- Mielenterveyslain nojalla vankimielisairaaloissa istutaan usein niin sanottua täyttä elinkautista. Siellä istutaan pahimmassa tapauksessa loppuelämä, ihan kuolemaan asti. Suomenkin järjestelmä tuntee tämän mahdollisuuden.

(MTV3)

Katso Päivi Taljan juttu

Lue myös:

    Uusimmat