Elinikäiset virat pois Kiinassa

Kiina on päättänyt lakkauttaa virkamiestensä oikeuden elinikäiseen virkasuhteeseen. Maan virallisten viestimien mukaan elinikäiset virkasuhteet poistetaan käytöstä asteittain viiden vuoden aikana. Muutos koskee noin 30 miljoonan ihmisen työehtoja.

Virkamiesten elinikäisten virkojen laukkauttamisesta kertoi Kiinan henkilöstöasioiden varaministeri Shu Huiguo aiemmin viikolla. Päätöstä pidetään eräänä radikaaleimmista Kiinan työelämää koskevista uudistuksista.

Kiinalaisilla virkamiehillä on aiemmin ollut oikeus elinikäiseen virkasuhteeseen ja eläkkeeseen riippumatta siitä, kuinka hyvin he hoitavat virkansa. Nyt on tarkoitus siirtyä järjestelmään, jossa virkamiesten kanssa solmitaan virkasopimukset. Virkasopimus puolestaan voidaan sanoa irti, jos kyseisen virkamiehen työpanosta pidetään riittämättömänä.

-Päätös on yksi suurimmista mullistuksista Kiinan työelämässä. Samalla se on keskeinen osa Kiinan uudistuspolitiikkaa, kommentoi englanninkielinen China Daily -päivälehti.

Shun mukaan uusi lainsäädäntö auttaa Kiinaa tehostamaan hallintoaan. Hän painotti, että keskeinen osa uudistusta on virkamiesten rekrytoiminen avoimilla kokeilla, joilla pyritään varmistamaan virkamieskunnan kyvykkyys tulevaisuudessa.

Asiantuntijoiden mukaan nepotismi ja virkojen ostaminen ovat nykyisin varsin yleisiä ilmiöitä Kiinan virkamiesten rekrytoinnissa varsinkin paikallistasolla. Uudistus tulee johtamaan myös irtisanomisiin ja joidenkin virkojen lakkauttamiseen, kirjoitti China Daily.

Työelämässä mullistuksia


Kiina on joutunut uudistamaan kovalla kädellä työläistensä työehtoja pitääkseen talousuudistuksensa käynnissä ja sopeutuakseen mm. Maailman kauppajärjestön jäsenyyden mukanaan tuomaan kovenevaan kilpailuun. Esimerkiksi tappiolliselta valtionsektorilta on sanottu irti kymmeniä miljoonia työntekijöitä, mikä on johtanut ajoittain suuriin mielenosoituksiin.

Kaksi mielenosoitusten järjestämisessä auttanut työläisaktivistia sai eilen syytteet vehkeilystä valtiovaltaa vastaan. Uutistoimistotietojen mukaan syytteet voivat johtaa kuolemantuomioon. Syytetyt olivat mukana järjestämässä noin 30 000:n valtionsektorilta irtisanotun työläisen mielenosoitusta Liaoyangissa viime keväänä. Mielenosoittajat vaativat tukea irtisanotuille ja syyttivät paikallisia poliitikkoja korruptiosta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat