Mainos

Elina Lepomäki Peter Uutisvirrassa -ohjelmassa: Kun Suomesta lähtee mihin tahansa, on veroparatiisissa

18:04

Kokoomuksen kansanedustaja ja kokoomuksen puheenjohtajakilpaan ilmoittautuneen Elina Lepomäen mukaan Panama-kohussa veroparatiisi on kovin suhteellinen käsite.

– Tämä veroparatiisikysymys on mielenkiintoinen, koska sehän on hirveän suhteellista. Tällä hetkellä kun mietitään, että meillä Suomessa on maailman korkeimpia veroasteita, niin kun Suomesta menee mihin tahansa, niin ollaan ikään kuin veroparatiisissa, Lepomäki ottaa esille.

Elina Lepomäki keskusteli Panama-vuodoista ja veroparatiiseista Peter Uutisvirrassa -ohjelmassa. Lepomäki muistuttaa, että Panama-vuotojen kautta ei ole vielä tarkempaa tietoa, mitä lakia on rikottu.

– Silloin pitää kuitenkin miettiä, että jos suuri enemmistö on sitä mieltä, että se on väärin, niin sitten pitää miettiä lain muuttamista. Sitten se olisi aidosti laitonta toimia veroparatiisien kautta, jos sellainen toiminta ei vastaa yleistä moraalikäsitystä, hän toteaa.

Lepomäen mukaan verot täytyy tietenkin ilmoittaa.

– Mutta pelkästään se, että avaa yhtiön tai pankkitilin veroparatiisiin ei itsessään ole laitonta. Jos ei maksa Suomeen veroja, vaikka on täällä verovelvollinen, niin silloin se on väärin.

Lepomäki on itse työskennellyt ennen kansanedustajan uraansa pankki- ja rahoitusalalla. Hän muistuttaa, että kansallisesti pääomaliikkeeseen on vaikea puuttua.

– Se mitä me voidaan kansallisesti tehdä, on hyvin rajallista. Ymmärrän silti ehdottomasti sitä tuohtumusta mitä Panama-paljastukset aiheuttavat. Se markkinatalous mitä itse ajan, niin sillä on selkeät, läpinäkyvät, ennakoitavat pelisäännöt, jotka on kaikille samat.

"Rikkailla on aina vaihtoehto"

Kokoomuksen liberaalisiipeä edustava, toisen kauden kansanedustaja Lepomäki sanoo olevansa hyvinvointiyhteiskunnan kannattaja ja hän korostaa haastattelussa, että Suomen täytyy pitää huolta siitä, että Suomessa on hyvä elää.

– Mitä globaalimmaksi tämä maailma menee, niin niillä ihmisillä joilla on vaihtoehto – ja halutaan tai ei, niin niillä rikkailla on aina vaihtoehto – niin meidän kannattaa pitää huolta siitä, että ihmisillä on täällä hyvä elää. Suuren enemmistön olisi ainakin täällä hyvä olla, jotta voidaan pitää huolta niistä, jotka eivät siihen pysty, hän sanoo.

– Se mistä olen huolissani on se, että jos meillä ei ymmärretä, että meidän korkea veroaste heikentää mahdollisuuksia parantaa meidän omaa ja läheisten elintasoa työskentelemällä, niin se keskittää pääomia sinne missä niitä on. Jos köyhä, mutta ahkera, ei oman elinkaarensa aikana käytännössä pysty omalla työskentelyllä kasvattamaan sitä ostovoimaa ja kasvattamaan varallisuutta, mikä hänellä on, niin tämä näyttää aika kurjalta, hän perustelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.