Eliittijoukot Ruotsin armeijan ytimeksi?

Ruotsissa harkitaan yhä vakavammin palkka-armeijaan siirtymistä. Maan puolustusvoimain komentaja Owe Wiktorin esittää kahta vaihtoehtoista mallia armeijan uudelleenjärjestämiseksi. Molemmissa tapauksissa puolustuksen ytimen muodostaisi erikoiskoulutettu ja palkattu vapaaehtoisten asevelvollisten joukko.

Ruotsissa yhden vuosiluokan vahvuus on 50 000 asevelvollista. Näistä 40 000 osallistuu enää kutsuntoihin ja eri syistä heistäkin 20 prosenttia tipahtaa pois. Käytännössä armeijakoulutuksen on saanut 35 000 ja luku supistuu nykyisin 25 000 jopa sen alle. Syynä on rahan puute, mutta myös nykyaikaisen armeijan teknisyyden lisääntyminen. Tarvitaan siis yhä paremmin ja monipuolisemmin koulutettuja miehiä.

Paraikaa Ruotsissa valmistellaan hallituksen kehotuksesta useitakin esityksiä, jotka tulevat muokkaamaan perusteellisestimaan armeijaa. Viime viikolla puolustusvoimain komentaja Owe Wiktorin heitti jälleen yhden uuden koepallon: hänen mukaansa asevelvolliset jaettaisiin tulevaisuudessa kahteen ryhmään, a- ja b-joukkoihin.

Kuten Tanskassa, a-joukot mudostuisivat 15 000 vuosittain koulutettavasta vapaaehtoisesta. Koulutus kestäisi 7 ja puoli kuukautta. Siinä edellytettäisiin akateemisia opintoja ja koulutuksesta maksettaisiin kunnon palkka. B-joukko, 20 000 muuta, suorittaisi kolmen kuukauden asevelvollisuuden yksinkertaisia puolustustehtäviä varten. 2 000 osallistuisi siviilipalvelukseen.

Wiktorin esitti Finanstidningenin mukaan myös vaihtoehtoisen mallin, jossa yleinen asevelvollisuus kokonaan katoaisi. Koulutukseen tulisi vain 15 000 henkilön joukko, täysin vapaaehtoiselta pohjalta.
(MTV3/Risto Repo)

Lue myös:

    Uusimmat