Mainos

Elektroniselle rahalle toimilupa

Elektronisen rahan liikkeellelaskemista halutaan valvoa lupamenettelyllä. Sähköisestä rahasta on vireillä direktiiviehdotus, josta valtioneuvosto kertoi eduskunnalle torstaina.

Ehdotuksen keskeinen tavoite on varmistaa, että tavaran tai palvelun tarjoaja, joka hyväksyy maksun elektronisen rahan muodossa, todella saa rahansa pois kortin tai muun sähkörahan liikkellelaskijalta. Direktiiviä ei sovelleta, jos kortilla tai muulla sähkörahan tallenteella saa ostaa vain liikkeellelaskijan omia tuotteita tai palveluita.

Liikkeellelaskijoihin sovellettaisiin vakavaraisuusvaatimuksia kuten pankkeihin. Niillä pitäisi olla vähintään 500 000 ecun (3 miljoonan markan) alkupääoma ja omien varojen määrän pitäisi olla vähintään 2 prosenttia sen liikkeessäolevan elektronisen rahan määrästä. Poikkeuksena olisivat pienet rahan liikkeeseen laskijat. Jäsenmaille jätettäisiin oikeus olla soveltamatta direktiiviä pieniin yrityksiin, joiden sähkörahan määrä ei yleensä ylitä 10:tä miljoonaa ecua eikä koskaan 12:ta miljoonaa.

Direktiiviehdotus rajoittaisi myös elektronisen rahan määrän, jonka yhdelle välineelle saa tallentaa, 150 ecuun (900 markkaan). Valtiovarainministeriön tiedossa on Suomessa tällä hetkellä kolme yritystä, jotka harjoittavat direktiivissä tarkoitettua toimintaa. Lisäksi muutamat kaupungit ovat kehittäneet kaupunkikortteja. Ministeriö arvioi, ettei direktiivi ehdotetussa muodossaan vaikuttaisi suomalaisyrityksiin, koska ne jäisivät määritelmän ulkopuolelle. Suomi kannattaa ehdotusta periaatteessa, mutta pitää sitä kuitenkin nykymuodossaan turhan vaikeaselkoisena ja yksityiskohtaisena
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.