Mainos

Elektroninen kaupankäynti tulee

Kesko aloittaa pilottihankkeenaan elektronisen kaupankäynnin kokeilun Suomessa. Kokeilu alkaa ensi helmikuussa Oulussa. Kesko aikoo panostaa lähivuosina muutenkin sähköisen kaupankäynnin kehittämiseen.

-Tällä haavaa Keskolla on noin 1000 asiakasta "paperittomassa systeemissä" , kertoi pääjohtaja Eero Kinnunen Oulussa torstaina. Hänen mukaansa sähköinen kaupankäynti ankkuroidaan olemassa olevaan kauppaverkostoon.
Kokeilussa testataan käytännössä sähköisen vähittäiskaupan sujumista Oulun yliopiston ja teknologiakylän ympäristössä Linnanmaalla. Hanke on räätälöity teknologiakylän työntekijöille. Kokeilukaupaksi tulee alueella sijaitseva K-kauppa. Tavaroiden noutopiste järjestetään teknologiakylään.

Elektronisen kaupankäynnin kehittäminen on keskeistä Oulussa aloitetussa laajassa tietotekniikan tutkimus- ja tuotekehityshankkeessa. Mobile City Oulu -hankkeessa testataan uusien tietoliikennesovellutusten käyttöä ihmisten arkielämässä kuten ostosten teossa ja vapaa-ajan toiminnoissa. Hanke merkitsee myös valmistautumista videokuvaa siirtävien uuden sukupolven tietoliikenneratkaisujen esiinmarssiin, tiedotustilaisuudessa luonnehdittiin. Toinen keskeinen aihe onkin ns. älykäs elinympäristö.
Mukana olevien kaarti on näyttävä. Keskon lisäksi hankkeeseen osallistuvat mm. VTT, Nokia, Telecom Finland ja Merita. Hanketta koordinoivat Oulun teknologiakylä, Oulun yliopisto ja Oulun kaupunki.

Tulevaisuuden tietotekniikka tulee näin ihmisten arkeen. Keskeistä on löytää oleelliset asiat. Ne, jotka lähtevät elämään kuluttajien arkipäivässä.
-Konkreettisia tuloksia odotetaan mm. vanhusten kotipalvelutoiminnan kehittämiseltä, projektipäällikkö Tauno O. Mehtälä sanoi.
Tärkeää on saada palvelujen käyttäjien tarpeet suunnittelua ohjaavaksi voimaksi. Näin oululaisten rooli koekaniineina on merkittävä.
Keskon hanke mahdollistaa myös sen, että Oulun yliopiston taloustieteen osasto voi tutkia elektronista kaupankäyntiä käytännössä. Meritan pääkiinnostus on elektronisten maksutapojen kehittämisessä.

Älykäs elinympäristö, apua arkielämään

Älykäs elinympäristö -aihe kattaa hyvin laajasti liikkuvan tietoliikenteen tarjoamat mahdollisuudet mm. kodeissa, toimistoissa, laitoksissa, kaduilla ja ajoneuvoissa.
Keskeinen tavoite on nykyisen gsm-verkon ja siihen liitettyjen päätelaitteiden tarjoamien palvelujen monipuolistaminen ja käytettävyyden kehittäminen.

-Hankkeessa on potentiaalia myös Telen ulkomaan liiketoimintoihin, Telen toimitusjohtaja Aulis Salin arvioi.
Telen verkossa on Salinin mukaan tällä haavaa 1,5 miljoonaa matkapuhelinasiakasta. Kilpailijat mukaan lukien heitä on yli 2 miljoonaa, hän laski.
Nokian tutkimuskeskuksen johtajan Juhani Kuusen mukaan myös Nokia odottaa paljon tuloksista. Ensimmäinen vaihe kestää kolme vuotta. Hankkeen johtoryhmän puheenjohtajana toimii VTT:n ja Oulun yliopiston tutkimusprofessori Petri Pulli.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.