Mainos

Elektroninen allekirjoitus lailliseksi Yhdysvalloissa

Tietoverkossa laaditut sitoumukset ja asiapaperit ovat Yhdysvalloissa nyt yhtä laillisia kuin toimistoissa allekirjoitetut paperit. Yhdysvaltain kongressi on hyväksynyt lain, joka tekee papereiden lähettelyn tarpeettomaksi.

Kotityötä

Tähän saakka ostosopimuksia tai vaikkapa vakuutussitoumuksia on voitu laatia verkossa, mutta varsinaiset sopimuspaperit on pitänyt lähettää allekirjoitettaviksi. Elektroninen, tietokoneen välityksellä tehty sitoumus on nyt laillisesti pätevä ja hiiren klikkaus korvaa allekirjoituksen.

Lakiesitystä rustattiin parisen vuotta. Viime vuonna samantyyppinen lakiesitys kaatui epäilyihin kuluttajansuojasta. Tuolloin pelättiin, että tietokoneisiin tottumaton kuluttaja ei ymmärrä tarpeeksi sitoumuksista eikä mahdollisista verkossa tehdyistä sopimuksen muutoksista, kuten esimerkiksi koronnostoista.

Laki säästää aikaa ja rahaa


Uusi lakiversio tekee selväksi sen, että kuluttajan on selkeästi sitouduttava elektroniseen vaihtoehtoon. Myyjän on myös varmistuttava siitä, että kuluttajalla on tarpeelliset ohjelmat koneessaan tietoliikenteen hoitamiseksi.

Kaikkea ei voi uuden lain voimaantulon jälkeenkään hoitaa tietokoneella. Erilaiset irtisanomisilmoitukset on edelleen toimitettava paperilla vastaanottajille. Laki ei määrittele sitä, miten sopimusten teko varsinaisesti hoidetaan. Osapuolet voivat tehdä sopimuksen kahdestaan tai sitten käyttää kolmatta osapuolta, joka on erikoistunut elektronisiin allekirjoituksiin ja niiden vahvistamiseen.

Bill Clinton

Presidentti Bill Clinton on ajanut lakia voimakkaasti eteenpäin. Clintonin mielestä se edistää informaatiotekniikan vallankumousta. Uuden lain on katsottu myös säästävän runsaasti rahaa ja aikaa, kun virastoissa ramppaaminen vähenee ja arkistoitavaa on vähemmän. Kuluttajajärjestöt puolestaan pelkäävät edelleen sitä, että kuluttajien ongelmat ja suoranainen huijaaminen lisääntyvät.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.