Elektroniikkajätteen kierrätys mallillaan

Elektroniikkajätteen kierrätys on hoidettu Suomessa esimerkillisesti. Lähes 80 prosenttia kännyköistä kierrätetään ja myös tietokoneet löytävät usein tiensä takaisin liikkeeseen. Yrityksiltä lähtee kierrätykseen vuosittain noin neljä tuhatta tonnia atk-laitteistoa.

Elektroniikkaromua

Liikkeissä laite tarkistetaan ja osa päätyy käytettynä takaisin kaupan hyllylle. Noin kaksi kolmesta vaihtoon tuodusta kännykästä myydään edelleen. Loput puretaan osiin ja osat jaotellaan muun muassa muoveihin, arvometalleihin ja ongelmajätteisiin. Paremmalle puolelle päässeistä ryhdytään sitten tekemään romukauppaa. -Rauta, ruostumaton teräs, kupari, kulta sekä muun muassa hopea otetaan talteen ja myydään esimerkiksi ulkomaille. Myös vanhat piirikortit ovat arvotavaraa ja leluteollisuus on yksi isoista ostajista, kertoo Suomen ympäristökeskuksen projektipäällikkö Timo Valkonen.

Valkosen mukaan elektroniikkajätteen kierrätys on täkäläisittäin melko kohtuullisella mallilla. -Eteläisen Suomen kasvukeskuksissa, missä atk-jäte pääosin syntyy, tavara kiertää jo hyvin. Tietokoneosista noin puolet kelpaa uusiokäyttöön ja kännykästä ongelmajätettä ei saa lähes tekemälläkään. Yhdestä puhelimesta sitä on ehkä 0,1 prosenttia, tämä toteaa.

Kierrätyskulut valmistajan maksettavaksi


Lähivuosina elektroniikkaromun kierrätys tehostunee entisestään, kun EU päättää direktiivistään. Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätys- ja jätehuoltosäädös siirtää vastuun ikälopuista vehkeistä maahantuojille ja valmistajille. -Varat järjestelmälliseen romun talteenottoon kerätään kuluttajilta erityisellä kierrätysmaksulla uusien laitteiden myynnin yhteydessä. Uskon, että sen jälkeen kierrätys maksaa itse omat hautajaisensa, Valkonen arvelee.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat