"Elefanttimiehen" hauta löytyi 130 vuoden jälkeen – friikkisirkuksen vetonaulana kiertänyt mies kuoli 27-vuotiaana tukehduttuaan makuuasennossa

"Elefanttimiehen"130 vuotta vanha hauta löytyi Lontoosta 0:31

"Elefanttimiehen" hauta löytyi 130 vuoden jälkeen. Epämuodostumista kärsinyt mies eli suuren osan elämästään friikkisirkuksen vetonaulana, mutta saavutti lopulta jopa kuninkaallisten myötätunnon.

Joseph Merrickin hauta on löytynyt, uutisoi BBC News. Viktoriaanisen ajan Englannissa elänyt mies tunnettiin epämuodostumiensa vuoksi nimellä ”Elefanttimies”. Hänellä oli epämuodostumia sekä luu- että pehmytkudoksissa.

Merrick vietti suurimman osan elämästään kiertävän friikkisirkuksen vetonaulana. Vuonna 1886 lääkäri Frederick Treves otti hänet suojatikseen. Merrick asettui Lontoossa sijaitsevaan sairaalaan, jossa hän yllätti työntekijät älykkäällä ja herkällä luonteellaan.

Myöhemmin mies sai ulkomuotonsa myötä osakseen jopa kuninkaallisten huomion ja myötätunnon. Esimerkiksi Tanskan silloinen prinsessa Alexandra vieraili miehen luona ja lähetti hänelle jälkikäteen joulukortteja.

Menehtyi 27 vuoden ikäisenä

Tutkijat uskovat Merrickin kärsineen proteus-oireyhtymästä, joka on harvinainen, perinnöllinen sairaus. Hänen epämuodostumiensa syytä ei kuitenkaan tiedetä varmuudella. Merrickin pää oli ympärysmitaltaan 91 senttiä, oikea ranne 30 senttimetriä ja yksi sormista 13 senttimetriä.

Merrick menehtyi 27 vuoden ikäisenä. Hän oli ilmeisesti yrittänyt asettua makuulle, mikä aiheutti tukehtumisen. Mies nukkui yleensä istualtaan pystyäkseen hengittämään.

Merrickin luurankoa on säilytetty Royal London -sairaalassa hänen kuolemastaan saakka. Miehen pehmytkudokset sen sijaan haudattiin hänen kuoltuaan Lontooseen vuonna 1890.

"Kaikki sopii yhteen liian hyvin ollakseen sattumaa"

Kirjailija Jo Vigor-Mungov jäljitti Merrickin viimeisen lepopaikan City of London -hautausmaalle. Jopa haudan tarkka sijainti onnistuttiin rajaamaan. Paikalle on nyt suunnitteilla vainajaa kunnioittava muistolaatta.

Merrickin elämänkerran kirjoittanut Vigor-Mungov uskoo löytöönsä 99 prosentin varmuudella. Hän oivalsi, että Merrick haudattiin todennäköisesti samaan paikkaan kuin Viiltäjä-Jackin uhrit, jotka kuolivat samalla alueella ja samoihin aikoihin. Loput todisteet löytyivät viktoriaanisista arkistoista.

– Kaikki sopii yhteen liian hyvin ollakseen sattumaa, toteaa Vigor-Mungov.

Merrickin tarinan innoittamana on syntynyt useita kirjoja, palkittu näytelmä ja elokuva. 

Lue myös:

    Uusimmat