Tv-puheen eleet paljastavat: Tällainen johtaja Sipilä on

Pääministeri Sipilän puhe 16.9.2015 17:23

Pääministeri Juha Sipilän eleet – tai tarkemmin sanottuna eleettömyys – kertoo siitä, millainen poliitikko ja johtaja hän on. Puhetaidon kouluttaja, teologian tohtori Juhana Torkki arvioi Sipilän poikkeuksellista tv-puhetta MTV Uutisille.

Silmiinpistävintä Sipilän puheessa oli Torkin mielestä se, miten totaalisesti siitä puuttui kaikenlainen tunteisiin ja kansaan vetoaminen.

– Sipilä ei ole populisti. Tässä ei vedottu tavallisiin ihmisiin, jotka eivät hyväksy hallituksen linjaa.

Torkin mielestä puheesta näkyi, että Sipilällä on hyvä retoriikan taju. Jo antiikissa opetettiin, että tärkein kysymys puhujalle on se, kenelle puhe on suunnattu. Torkin mukaan oli täysin selvää, että puhe oli suunnattu työmarkkinaosapuolille.

– Tässähän Sipilä oli ihan looginen. Hän sanoikin puheessaan, että mandaatti saatiin kansalta jo keväällä ja silloin pidettiin ne puheet kansalle.

Työmarkkinajärjestöillä on nyt muutama päivä aikaa tehdä vaadittavat ratkaisut. Sipilä on aiemmin sanonut, että leikkauspäätökset etenevät eduskunnassa ensi keskiviikkona.

– Nyt hän sitten teki tuollaisen mahdollisimman julkisen, vahvan manööverin, jossa hän kaiken kansan edessä vetosi työmarkkinaosapuoliin.

– Se oli työmarkkinajohtajille suunnattu viimeinen vetoomus erittäin kriittisessä tilanteessa ja kansa oli tässä enemmänkin vain tämän tapahtuman yleisönä.

Selväsanainen ja aito

Torkki huomauttaa, että jo tällaiseen keinoon turvautuminen on pääministeriltä viesti.

– Tilanne on nyt erittäin vakava. Hän todella työmarkkinajärjestöiltä odottaa nyt jotakin ja todella nopeasti.

Torkin mielestä sillä ei ole väliä, että Sipilän puhe oli eleetön.

– Se oli aika abstrakti, tekninen. Siinä enemmänkin esitettiin työmarkkinajärjestöille selväsanainen vetoomus. Luulen, että ei siinä nyt niin hirveästi paina se, miten ne peukalot pyörivät pöydän päällä tai miten katsekontakti osui kameraan.

Jo antiikissa pidettiin tärkeänä sitä, millaisen kuvan puhuja antaa itsestään. Torkin mielestä Sipilä onnistui tässä hyvin.

– Tästä välittyi aika sellainen tosissaan olevan, vilpittömän ja aidon ihmisen kuva. Tästä puuttui kaikenlainen temppuilu, kikkailu ja konstailu. Se oli hyvin koruton. Suoraa puhetta vakavassa tilanteessa. 

Vastuuntuntoinen ja vilpitön

Torkki pitää puhetta hyvin sipilämäisenä.

– Asiakeskeinen, asiapohjainen, insinöörimäinen, hiukan tekninenkin, hän luettelee.

Samalla Torkin mukaan puheesta välittyi vastuuntuntoisuus.

– Sehän tuli muutamassa painokkaassa lausesssa, että "en antaisi itselleni anteeksi, jos en tekisi kaikkea mitä voin".

– Hän vakuutteli motiiviensa vilpittömyyttä. Kansa arvioi, kuinka uskottavaa se oli, mutta arvelisin, että tämä varmaan kyllä vetosi ihmisiin. Kyllä tämä kaveri ainakin ihan tosissaan on.

Kaikkiaan Torkki piti Sipilän esiintymistä hyvänä.

– Tasapainoinen ja selväsanainen esiintyminen, hän summaa.

Torkki jää mielenkiinnolla seuraamaan, mitä tuleman pitää.

– Tämän on harvinainen retorinen näytelmä täällä meidän koto-Suomenkin oloissa.

– Nyt sitten voidaan tunti tunnilta ja päivä päivältä katsoa, mitä tapahtuu ja kuinka hyvin puhe toimi ja teki sen, mitä sen oli tarkoitus tehdä.


Lue myös:

    Uusimmat