Mainos

Elcoteq vaihtoi toimitusjohtajaa

Elektroniikan sopimusvalmistaja Elcoteq julkisti tänään odotettua tappiollisemman tuloksen ja kertoi samalla vaihtavansa toimitusjohtajaa.

Yhtiötä nelisen vuotta luotsanneen Tuomo Lähdesmäen lähdön syitä ei valotettu sen tarkemmin, mutta hallituksen puheenjohtajan Antti Piipon mukaan siitä sovittiin yhteisymmärryksessä. Osapuolet ovat sopineet, ettei asiaa muuten kommentoida, Piippo sanoi.

Uusi toimitusjohtaja on haussa. Väliaikaisena toimitusjohtajana aloittaa Hannu Bergholm, 51, joka siirtyy Elcoteqiin konsulttiyhtiöstään Berhan Oy:stä. Bergholm toimi myös äskettäin konkurssiin menneen Wapitin toimitusjohtajana. Takavuosina hän on ollut talousjohtajana Koneessa ja Nokiassa, jossa johti 90-luvun alkuvuosina myös TV-tuotantoa.

Elcoteqin alkuvuoden tulos rahoituserien jälkeen painui nyt 14,5 miljoonaa euroa eli noin 86 miljoonaa markkaa miinukselle, kun vuotta aiemmin kertyi 25,5 miljoonan euron (152 miljoonan markan) voitto. Myös konsernin koko vuoden tuloksen odotetaan jäävän tappiolle ja liikevaihdon viime vuotta pienemmäksi.

Kapasiteetti tyhjäkäynnillä

Alkuvuoden tappiosta noin seitsemän miljoonaa euroa aiheutui ns. epäkurantin materiaalin kertapoistosta. Elcoteq oli tilannut tavaraa, jota asiakas ei enää tarvinnut. Lisäksi tulosta ovat rasittaneet käyttämättömän kapasiteetin aiheuttamat kustannukset.

Vielä viime vuoden puolella Elcoteqin tavoitteena oli kasvattaa liikevaihtoa tänä vuonna noin 50 prosentilla, ja investointeja tehtiin sen mukaisesti. Nyt aikamoiseksi saavutukseksi voi lukea jo sen, että Elcoteq onnistui pitämään liikevaihtonsa lähes entisellä tasolla, vaikka Ericssonin matkapuhelinten valmistus Elcoteqin Euroopan-tehtailla loppui ja kysyntä on alalla muutenkin hiipunut.

Liikevaihto pieneni vuoden takaisesta vain runsaan 1 prosentin verran ja sitä kertyi edelleen 922,3 miljoonaa euroa eli lähes 5,5 miljardia markkaa.

Piipon mukaan Ericssonin matkapuhelinvalmistuksen ja Unkarin monitorivalmistuksen loppumisen liikevaihtoon jättämä noin noin 200 miljoonan euron (1,2 miljardin markan) vaje on jo pitkälti paikattu uusilla tilauksilla. Niitä on saatu sekä vanhoilta että uusilta asiakkailta, mutta tarkemmin asiaa ei valoteta.

Uusiin asiakkaisiin kuuluu ainakin amerikkalainen Andrew Corporation, jolle on toukokuusta alkaen tehty Elcoteqin Tallinnan-tehtaalla tukiasema-antenneihin liittyvää elektroniikkaa. Ericssonin ja Nokian yhteenlaskettu osuus Elcoteqin liikevaihdosta taas oli alkuvuonna edelleen 84 prosenttia, vaikka vähenikin vuoden takaisesta 91 prosentista. Ericssonille Elcoteq tekee tietoliikenneverkkojen lisäksi edelleen myös matkapuhelimia Kiinassa ja Meksikossa.

Väki vähenee vielä 1500 hengellä

Elcoteqista on jo alkuvuoden aikana lähtenyt 1500 työntekijää. Tähän mennessä väkeä on vähennetty lähinnä Unkarista, Virosta ja Meksikosta, mutta myös Lohjan tehtaalla aloitettiin kesäkuun lopussa yt-neuvottelut. Piippo arvioi, että henkilökunnan määrä vähenee loppuvuoden aikana vielä noin 1500 hengellä.

-Toimintaa sopeutetaan kysynnän vähenemiseen, mutta meille on tärkeää myös säilyttää kyky volyymin kasvattamiseen heti, kun markkinat elpyvät, Piippo sanoi.

Juuri nyt näkyvyys elektroniikan markkinoilla on Piipon mukaan niin huono, että elpymisen ajankohtaa on mahdoton ennustaa. Tämän hetken arvio on, että Elcoteqin myynti vähenee vielä heinä-syyskuussa, mutta piristyy hieman vuoden lopulla kausivaihtelun vuoksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.