Mainos

ElBaradei painotti diplomaattista ratkaisua Iran-kiistassa

ElBaradei sanoi uskovansa, että sotilaallinen ratkaisu kääntyisi itseään vastaan.

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei on varoittanut ryhtymästä Iranin vastaiseen sotilaalliseen iskuun maan ydinohjelmaa koskevassa kiistassa.

- En usko, että kysymykseen on olemassa sotilaallista ratkaisua tällä haavaa, ElBaradei sanoi toimittajille Oslossa, jossa hän huomenna ottaa vastaan Nobelin rauhanpalkinnon.

ElBaradei sanoi uskovansa, että sotilaallinen ratkaisu kääntyisi itseään vastaan. Diplomatian ja yhteistyön avulla on tapana "saada parempia tuloksia kuin kepillä", hän jatkoi.

IAEA ja sen johtaja ovat olleet keskeisesti mukana Iranin ydinohjelmakiistan selvittelyssä. Irania on uhattu asian viemisellä YK:n turvallisuusneuvostoon, ellei asia muuten ratkea.

Israelin puolustusministeri Shaul Mofaz sanoi aiemmin tänään, että vaikkakin diplomaattiset kanavat yhä ovat paras ratkaisu Iranin kysymyksessä, on tarpeen varautua myös muunlaisiin keinoihin.

Israel on toistuvasti sanonut, että se aikoo estää Irania hankkimasta ydinaseita kaikin mahdollisin keinoin.

ElBaradei huomautti, että kansainvälinen yhteisö on menettämässä kärsivällisyytensä Iranin suhteen. Mahdollisuus diplomaattiseen ratkaisuun on silti hänen mukaansa yhä olemassa, ja lähikuukaudet ovat tässä hyvin ratkaisevia.

Ympäristöjärjestö Greenpeace on arvostellut IAEA:ta vääräksi Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Järjestö toisti arvostelunsa tänään.

- Iran on ollut myötävaikuttamassa ydinaseiden kehittämiseen käytettävän teknologian ja materiaalien leviämisessä. On häpeä, että Nobel-komitea on tehnyt näin huonon valinnan, Greenpeace sanoi tiedotteessaan.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.