Mainos

ElBaradei ja Annan vetoavat ydinkoekieltosopimuksen puolesta

IAEA:n johtaja Mohammed ElBaradei ja YK:n pääsihteeri Kofi Annan pyrkivät vetoamaan ydinkoekieltosopimuksen puolesta edistääkseen aseidenriisuntaa.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohammed ElBaradei vetoavat maihin, jotka vielä eivät ole ratifioineet kansainvälistä ydinkoekieltosopimusta.


Annan puhui Wienissä alkaneelle konferenssille, joka pyrkii edistämään sopimuksen voimaantuloa. ElBaradei puolestaan esitti vetoomuksensa kirjallisesti.

Vuonna 1996 solmitun sopimuksen tavoitteena on estää kaikki ydinkokeet maailmanlaajuisesti. Sopimuksen voimaantulo edellyttää kuitenkin, että erikseen mainitut 44 maata ratifioivat sen. Näistä 12 ei ole vielä sopimusta ratifioinut, näiden joukossa Yhdysvallat ja Kiina. ElBaradei huomautti viestissään, että vuoden 1945 jälkeen on räjäytetty yli 2000 ydinlatausta, joista tähän asti viimeiset 1998.

Hän sanoi pitävänsä ydinkoekieltosopimusta erittäin tärkeänä kansainvälisissä ponnisteluissa estää ydinaseiden leviäminen ja edistää aseidenriisuntaa. Wienin konferenssissa toimii puheenjohtajana ulkoministeri Erkki Tuomioja.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.