Mainos

Elämme talven kylmimpiä päiviä – Kuusamossa yli 30 astetta pakkasta

Tällä viikolla koetaan talven kovimmat pakkaset, arvelee Ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen. Kylmyyshuiput saavutetaan koko maassa perjantaihin mennessä, sitten ilmamassa alkaa lämmetä. Helmikuun puolella aurinko alkaa jo lämmöllään tasoittaa paukkupakkasia.

– Viime aamuyöllä mitattiin tämän talven alin lämpötilan, eli Kuusamon Kiutakönkäällä oli miinus 35,9 astetta. Kainuun ja Pohjois-Karjalan seutuvilla kylmimmät lukemat varmaan mitataan, Tuovinen sanoo.

Etelärannikolla puhaltava kirpakka tuuli voi saada sään tuntumaan kylmemmältä kuin mihin pelkkään pakkasmittariin tapittamalla uskoisi. Viidentoista asteen pakkanen voi tuulen ansiosta tuntua iholla samalta kuin 30 asteen pakkanen tyynellä säällä.

Vaatetta kannattaa siis etelässäkin vetää päälle, koska tuuli voimistuu lähipäivinä idästä.

Ilmatieteen laitos on antanut pakkasvaroituksen Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakuntiin sekä Koillismaalle.

Tuovisen mukaan nyt ei ole kysymys mistään erityisestä vaaranpaikasta. Keski-Euroopassa varoitusten antaminen lämpötilan ääri-ilmiöistä on ollut arkipäivää jo vuosien ajan – varoituksia on annettu niin kovista helteistä kuin pakkasistakin.

– Yhteiskunnan toimet kangistuvat kovien pakkasien aikaan ja ikäihmisille pakkanen voi aiheuttaa ongelmia liikkumiseen, Tuovinen perustelee varoitusten antamista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.