Mainos

Elämälle tehty

Talossa on yhdeksän ulko-ovea, seikkailumaastot, kolme lasta ja koira – sekä parkettilattia ja valkoiset sohvat. Toimii, sanoo sisustussuunnittelija Nora Järvi.

Mikä?

Villa Petäjä Espoon Suvisaariston liepeillä on sisustussuunnittelija Nora Järven viisihenkisen perheen koti. Perheeseen kuuluvat aviomies Antti ja lapset Adele, 9, Frans, 6, ja Isabel, 5.

Koko?

277 neliötä kahdessa kerroksessa 1500 neliön tontilla.

Asiakas kiitti kerran sisustussuunnittelija Nora Järveä avioliittonsa pelastamisesta. Ei ihan kaukaa haettua, sillä toimiva koti helpottaa elämää. Sujuva arki oli kaiken lähtökohta, kun Järvet alkoivat suunnitella omaa taloaan. Suunnittelijaksi valittiin arkkitehti Rami Ovaskainen.

– Jätin tahallaan siivoamatta ennen kuin arkkitehti tuli tapaamaan meitä edelliseen kotiimme. Halusin hänen näkevän, miten me tavallisesti elämme, Nora kertoo.

Yhdessä pohtimalla syntyi toimivia ratkaisuita. Ehkä kaikkein kätevin idea on se, ettei lastenhuoneisiin tehty vaatekomeroita, vaan vaatteet säilytetään alakerran kodinhoitohuoneessa. Se säästää tilaa yläkerrassa, pitää huoneet siisteinä ja vähentää vaatetrafiikkia portaissa.

– Kun pukeutuminen ja pyykinpesu ovat samassa tilassa, lapset heittävät likaiset vaatteet suoraan pyykkikoriin eivätkä jätä niitä pyörimään makuuhuoneen lattialle. Puhtaat vaatteet on helppo nostaa kuivumasta suoraan komeroon.

Kaksi vuotta sitten valmistuneessa Villa Petäjässä yhdistyy monta erilaista tilaa. Se on yhtä aikaa lapsiperheen koti, Antin toimisto ja edustava paikka, jossa Nora voi tavata asiakkaitaan.

Olohuone

Talo mukailee kauniisti maaston muotoja. Yläkerta on kolmessa tasossa, mikä rytmittää tilaa. Yhtenäisyyden vuoksi koko kerroksen lattia on samaa materiaalia, öljyttyä panga-panga-parkettia. Tumma puu karkottaa kivitalon kolkkouden.

Nora halusi kotiinsa säväyttävän ensivaikutelman. Kaksisuuntainen takka on ulko-oven suunnasta kuin nuotio lattialla. Olohuoneesta katsottuna tulipesä on "normaalilla" korkeudella. Aukko muurissa tuo mukavasti valoa eteiseen. Alimmassa tasossa on olohuone, jonka eteläseinä on kokonaan lasia.

Nora Järvi kertoo olevansa "värirajoitteinen": suosikkeja ovat musta, valkoinen ja ruskean sävyt. Skannon sohvat sopivat lapsiperheeseen, sillä päälliset voi irrottaa pesuun. Batavian pöytä rikkoo modernin kalustuksen.

Kesäisin ovia pidetään yleensä auki, ja tila tuntuu jatkuvan suoraan metsään. Kantavana rakenteena on vaakasuuntainen teräspalkki, joka ei katkaise näkymää.

Keittiö

Järvet olivat edellisen kotinsa keittiöön niin tyytyväisiä, että valitsivat Villa Petäjään prikulleen samanlaisen. Pinjaston Saari-keittiössä on vetimien sijasta urat, joten ovet on helppo pyyhkiä. Keittiö on täynnä harkittuja yksityiskohtia: Uuni on 90 senttiä leveä, jolloin sinne mahtuu kerralla tarpeeksi lämmitettävää. Liesi on turvallinen induktio.

Keittiön päädystä pääsee itäterassille aamukahville. Nora päätyi Schücon lasioviin, jotka toimivat samalla kippi-ikkunoina. Alumiini-profiili on kauniin kapea ja huoltovapaa. Ylä- ja alakaappien väli on niin suuri, että tiskipöydän ikkunasta näkee oikeasti ulos.

– Säilytystilaa on vähän, sillä mitä enemmän kaappeja, sitä enemmän kerään tavaraa, Nora Järvi kertoo. Frans murkinoi LaPalman Lem-jakkaralla.

Saunaosasto

Rakennusvaiheessa kalliosta lohkesi hiukan isompi pala kuin piti. Onkalon täyttämiseen olisi tarvittu kuorma-autoittain maata, joten se sai jäädä sikseen. Nyt kylpyosaston ikkunasta näkyy jännittävä luola, joka Antin mielestä sopisi hyvin viininmaistajaisiin. Kallion väri ja muoto jatkuvat kylpytilan liuskekivilattiassa.

Alakerta

Monitoimihuoneen epoksipintainen betonilattia kestää lasten pyöräilyt. Fatboyt pehmentävät leikkejä ja löhöilyitä. Pirteä taideteos on kiipeilyseinä. Nora kysyi neuvoa kiipeilykeskuksesta, jotta osasi kiinnittää namikat eli virallisesti otteet oikealle etäisyydelle. Kun reitti tulee liian tutuksi, otteiden paikkoja voi vaihtaa.

Pianojakkarat ovat kulkeneet Noran mukana ensimmäisestä yksiöstä.

– Moni ajattelee, että sisustussuunnittelija laittaa kaiken uusiksi. Koetan mieluummin saada vanhat kalusteet sopimaan uuteen tilaan raikastamalla ja modernisoimalla. Yleensä asiakas ilahtuu, kun ehdotan, että tuo pöytä on aika ihana, säästetäänkö kuitenkin.

Piha

Järvet harrastavat purjehdusta ja viipyvät merellä jopa kuusi viikkoa kesästä. Luonnontilainen kalliotontti on veneilijöille ihanteellinen, sillä se ei vaadi hoitoa. Perhe asui rakennusajan vuokralla viereisessä talossa ja saattoi seurata kodin vaiheita tarkkaan. Nora varjeli maastoa ja puita ja veti työmaan ympärille muoviteipillä rajat, joiden ulkopuolelle urakkaporukka ei saanut levitellä tarvikkeitaan.

Talossa on peräti yhdeksän ulko-ovea – ja jokainen on osoittautunut tarpeelliseksi. Yhden kautta kuljetaan saunasta vilvoittelemaan, toisen kautta makuuhuoneesta länsiaurinkoon. Etupihan katoksen alta aukeaa kaksi sisäänkäyntiä. Paraatiovi johtaa suoraan sisään, toinen ovi kieppaa kuraeteisen kautta. Yksi ovista on stricktly business. Se vie alakerrassa talon päädyssä sijaitsevaan toimistoon.

Teksti: Mariia Sarilo
Kuvat: Martti Järvi

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.