Elämä peräisin avaruudesta?

Elämänmerkkien löytyminen marsilaisesta meteoriitista on herättänyt paitsi innostusta myös runsaasti kysymyksiä. Esille nousseista kysymyksistä jännittävin lienee kiista siitä, onko maapallon elämä peräisin avaruudesta. Mars-innostus nousi tiistaina, kun Yhdysvaltojen avaruushallinnon Nasan tutkijat ilmoittivat löytäneensä Marsista peräisin olevasta meteoriitista 3,6 miljardia vuotta vanhoja mikrofossiileja.

Viimeisimmät biologian, kemian ja tähtitieteen tutkimustulokset ovat tukeneet ajatusta siitä, että Maan elämän alku olisi avaruudessa. Tosin useat johtavat tiedemiehet ovat vastustaneet ajatusta siitä, että Maan elämä olisi peräisin avaruudesta.

Toiminnanjohtaja Seppo Linnaluoto tähtitieteellisestä yhdistyksestä Ursasta sanoo, että mikäli tutkimustulokset osoittautuvat todeksi ja elämää on todella ollut Marsissa, löytö on todella mullistava. Hänen mukaansa löytö voi olla osoitus joko siitä, että elämällä on yhteinen alkuperä, tai siitä, ettei elämän synty olekaan hirvittävän harvinaista.

Kiistaa mikrofossiileista

Meteoriitista löydetyt merkit elämästä ovat kiistanalaisia. Osa tutkijoista on sitä mieltä, että mikroskooppisten pienten hiilipallojen sisältä löydetyt polysykliset aromaattiset hiilivedyt voivat olla merkkejä elämästä. Sen sijaan osa tutkijoista vastustaa ajatusta sillä perusteella, että vastaavanlaisia yhdisteitä on löydetty epäorgaanisista aineista.

Vuonna 1984 Etelämantereelta löydettyä meteoriittiä on tutkittu yli kaksi vuotta. Meteoriitti on todennäköisesti peräisin Marsista. 16 miljoonaa vuotta sitten joko komeetan tai asteroidin oletetaan törmänneen Marsiin ja singonneen kiviä meteoreiksi avaruuteen. Maahan noita meteoreja putosi vasta 13 000 vuotta sitten. Etelämantereelta on löydetty 12 Marsista peräisin olevaa meteoriittiä, mutta toistaiseksi vain yhdestä on löytynyt merkkejä elämästä.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat