Elämä New Orleansissa yhä kaukana normaalista

Hirmumyrsky-Katrinan toisena vuosipäivänä katastrofin jäljet ovat yhä näkyvillä. Kritiikki presidentti Gerorge W.Bushia kohtaan avustoimien hitaudesta ei ota laantuakseen.

Hirmumyrsky Katrina jätti jälkeensä uskomattoman kaaoksen Meksikonlahden rannikolle kaksi vuotta sitten. Hurrikaani tuhosi suuren osan New Orleansia, koska sitä ympäröivät padot pettivät, ja kaupungin elämä on yhä kaukana normaalista.

Alueella on paljon tulvan vaurioittamia tyhjiä taloja, uudelleenrakennus on ollut hidasta ja rakennustarvikkeiden hinnat hipovat pilviä. Julkiset palvelutkaan eivät toimi: vain kaksi kolmannesta sairaaloista on auki, kouluja on yhä kiinni ja jotkut niistä toimivat parakeissa, joissa ei ole juoksevaa vettä. Poliisilaitoksia toimii väliaikaistiloissa ja rikollisuus kukoistaa.

New Orleans onkin Yhdysvaltain murhatilastojen kärjessä. Lisäksi julkinen liikenne takkuaa, kirjastoja on kiinni ja lastenhoitoa on tarjolla rajoitetusti. Vain kaupungin turistiteollisuus rullaa lähes entiseen malliin ja kuuluisa jazz-alue French Quarter sykkii jälleen elämää.

Jälleenrakennus ontuu

Ei ole siis ihme, että alueella ihmetellään valtion toimien hitautta. Tuhoalueella vuosipäivänä vieraillut presidentti George W. Bush on vakuuttanut, että kaupunki nousee entiseen kukoistukseensa.

-Meillä on keskuudessamme yrittäjiä ja artisteja, jotka ovat omistaneet elämänsä New Orleansin nousulle, rohkaisi Bush alueen asukkaita.

Vuosipäivänä hän osallistui muistotilaisuuksiin ja lupasi, ettei aluetta unohdeta.

-Me ymmärrämme, että täällä on yhä ongelmia ja olemme sitoutuneet parannuksiin, Bush vakuutti.

Louisianan osavaltiossa uudelleen talojaan rakentavista 180000 halukkaasta vasta 40000 on saanut valtion lupaamia määrärahoja. Pääosa tuista on suunnattu hätäapuun, eikä suinkaan kaupungin elämän vakauttamiseen. Valtio syyttää puolestaan osavaltion byrokratiaa rahojen hitaasta jakamisesta.

Bush sai kantaa poliittisen vastuun

New Orleansin patojen korjauskin etenee vaivalloisesti. Bush on lupaillut viittä miljardia dollaria korjaustöihin, mutta arvioiden mukaan padot ovat valmiita kohtaamaan seuraavan hirmumyrskyn vasta vuonna 2012.

Katrina jätti jälkensä myös Yhdysvaltain politiikkaan. Presidentti Bush sai varsin rajua ja katkeraa kritiikkiä siitä, että hirmumyrskyn tuhoihin reagoitiin liian hitaasti ja vaisusti. Pääosa arvostelusta kohdistui hätätilavirasto FEMA:an ja sen johtoon, mutta Bush sai kantaa osasyyn. Hänen nimittämänsä viraston johto ei ollut tehtäviensä tasalla, eikä Valkoinen talo herännyt tuhoon ajoissa.

Katrinan uhreina kuoli Meksikonlahden alueella yli 1800 ihmistä. Aineelliset tuhot nousivat yli 80 miljardiin dollariin eli noin 58 miljardiin euroon.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat