Eläkkeelle siirrytään yhä myöhemmin

Eläkkeelle siirtymistä myöhentävät iän myötä kasvavat eläkekarttumat, mutta myös varhaiseläkkeelle pääsyä on tiukennettu.

Suomessa jäädään eläkkeelle yhä myöhemmin ja ikääntyneet käyvät aikaisempaa enemmän töissä, ilmenee Eläketurvakeskuksen laskelmista.

Eläkkeelle lähtöä mittaava eläkkeellesiirtymisiän odote nousi 25-vuotiailla viime vuonna 0,4 vuotta 59,5 vuoteen, ja saman verran nousua mitattiin 50-vuotiaille. Viimeisten vuosien noususuunta on Eläketurvakeskuksen johtajan Hannu Uusitalon mukaan ollut odotettua voimakkaampaa, mikä kertoo eläkeuudistuksen alkaneen lupaavasti.

Uusitalo piti laskelman julkistamistilaisuudessa eläkeiän 0,4 vuoden nousua varsin isona muutoksena, jota ei pidä väheksyä.

Eläkkeelle siirtymistä myöhentävät iän myötä kasvavat eläkekarttumat, mutta myös varhaiseläkkeelle pääsyä on tiukennettu. Oleellinen merkitys on Eläketurvakeskuksen mukaan myös viime vuosien hyvällä talouskehityksellä.

Vuoden 2005 alussa voimaan tullut eläkeuudistus muutti vanhuuseläkeiän joustavaksi 63-68 ikävuoden välillä. Uudistus tähtää eläkkeelle siirtymisen nostoon 2-3 vuodella ja eläkejärjestelmän sopeuttamiseen keskimääräisen elinajan kasvuun.

Eläkkeelle kolmessa "erässä"

Vuonna 2006 työeläkkeelle siirtyminen painottui kolmeen ikäluokkaan eli 60-, 63- ja 65-vuotiaisiin. Eniten eläkkeelle lähti 60-vuotiaita.

Vuoden 2005 lopussa joustavassa eläkeiässä olevista 63-67-vuotiaista työssä oli kaikkiaan 26 500 ihmistä. Näistä 12 000 ei vielä ollut eläkkeellä, sillä työn ja eläkkeen raja ei ole enää niin jyrkkä kuin ennen. Alle 68-vuotias voi nykyisin kartuttaa yhä eläkettään työssä käymällä.

Tilastot kertovat myös hieman hämmentävästi, että niistä 63 vuotta täyttäneistä, jotka eivät ole työssä, nelisen prosenttia eli 13 000 ei ole eläkkeelläkään.

Uusitalon mukaan tästä ryhmästä enemmistö, noin 8000, on ulkosuomalaisia, eritoten aikanaan työn perässä Ruotsiin muuttaneita, joille on kertynyt hieman työhistoriaa Suomessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat