Eläkkeellä pärjää myös tulevaisuudessa

Suomalaisten eläkkeiden ostovoima on Eläketurvakeskuksen tänään julkaistavan tutkimuksen mukaan noussut viime vuosikymmenellä.

Eläketurvakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Rantalan mukaan Suomen eläketaso edustaa eurooppalaista keskitasoa. Hänen mukaansa eläkkeellä saa kohtuullisen toimeentulon myös tulevaisuudessa.

Huomenta Suomessa vieraillut Rantala kertoo, että eläkkeet ovat nousseet jopa 20 prosenttia.

– Yleiskuva on kyllä aika myönteinen välillä 2000-2010. Eläkkeitten ostovoiman reaaliarvo on noussut yli 20 prosenttia. Tietenkin löytyy myös vähemmän mukavia asioita, muun muassa työkyvyttömyyseläkkeiden taso on polkenut paikallaan, Rantala sanoo.

– Lisäksi on myös sellaisia eläkeläisryhmiä, joiden köyhyysriski on suuri.

Tänään kansallinen eläkepäivä

Eläkekeskustelu käy kiivaana varsinkin vaalien läheisyydessä. Rantala nostaa syntyvyyden laskun eläkekulujen suhteellista osuutta kasvattavaksi tekijäksi.

Hän muistuttaa, että suurten ikäluokkien siirtyminen eläkkeelle ei ole kaikkein eläkekuluja paisuttava tekijä.

– Ikärakenteen muutos on erittäin suuri. Syntyvyys on selvästi vähentynyt ja ihmiset elävät aiempaa kauemmin - tämä on pääsyy siihen, että eläkeläisten määrä suhteessa työtä tekeviin on niin suuri, Rantala sanoo.

– Tämä kehitys olisi ollut joka tapauksessa edessä, jos syntyvyys olisi mennyt näin alas kuin se on mennyt. Elinikä pitenee riippumatta siitä, oliko suuria ikäluokkia olemassa vai ei.

Rantalan mukaan eläkepottia on kasvattanut merkittävästi myös perusturvan ja kansaneläkkeiden korottaminen.

Tänään vietetään kansallista työeläkepäivää.

Katso Eläketurvakeskuksen toimitusjohtajan Jukka Rantalan haastattelu: (Huomenta Suomi 15.11.2011)

Lue myös:

    Uusimmat