Mainos

Eläkerahoilla rakennetaan teitä ja sähkölinjoja

Eläkeyhtiö Ilmarinen sijoittaa Suomessa entistä useammin pörssin ulkopuolisiin yhtiöihin ja hankkeisiin.

– Helsingin pörssi on menettänyt asemaansa markkinapaikkana, koska sieltä on kadonnut suuria yrityksiä, arvioi Ilmarisen varatoimitusjohtaja Timo Ritakallio.

Pitkään Ilmarisen sijoitustoiminnasta vastannut Timo Ritakallio aloittaa helmikuun alussa yhtiön toimitusjohtajana. Tehtävänä on huolehtia 34 miljardin eläkevarallisuudesta. Ilmarinen on Varman ja Kevan ohella yksi Suomen suurimmista sijoittajista.

Sijoituksilla sähköverkkoihin ja tiestöön eläkeyhtiö vastaa myös vaatimuksiin siitä, että eläkevaroja pitäisi käyttää nykyistä enemmän talouskasvun edistämiseen Suomessa.

– Kun eläkevaroja käytetään tuottavasti ja turvaavasti edistämään suomalaisen yhteiskunnan hyvää kehitystä, niin silloin täytetään täydellisesti lain kirjain, toteaa Ritakallio ja viittaa yhtiön toimintaa säätelevään lakiin. Eläkeyhtiöiltä odotetaan sijoituksille 3,5 prosentin keskimääräistä vuosituottoa. Kulunut vuosi on ollut paljon tätä parempi.

Tuottavuus-vaatimus edellyttää sitä, että sijoituksista kaksi kolmannesta on maailmanmarkkinoilla ja kolmannes Suomessa. Turvaavuus tarkoittaa esimerkiksi sijoitusten hajauttamista toimialoittain ja myös maantieteellisesti. Näitä sijoittamisperiaatteita on noudatettu jo kauan. Sen sijaan Suomessa sijoitetaan entistä useammin muualle kuin pörssiyhtiöihin, esimerkiksi juuri infra-hankkeisiin.

– Ne ovat olleet viime vuosina kasvussa, sanoo Ritakallio.

Ilmarinen on sijoittanut muun muassa Suomen ja Saksan väliseen merikaapeli-hankkeeseen, Koskenkylä - Kotka moottoritiehen, kantaverkkoyhtiö Fingridiin ja sähkönjakeluyhtiö Elenisaan.

– Ne ovat siitä erinomaisia sijoituskohteita, että eläkesijoittajalle niistä tulee tasainen kassavirta. Tuotto on hyvin ennustettavissa, ja ne ovat pitkäaikaisia sijoituksia, kuten eläkevastuutkin ovat pitkäaikaisia, arvioi pian toimitusjohtajana aloittava Timo Ritakallio.

Missiona suomalaisen työelämän parantaminen

Suomen talouden tulavaisuutta eläkeyhtiö tukee myös sijoittamalla kasvuyrityksiin. Ne ovat riskialttiimpia kohteita ja tuottojen saaminen on vaikeaa.

– Ilmarinen on ollut kuitenkin aktiivisesti mukana esimerkiksi Teollisuussijoituksen hallinnoimissa kasvurahastoissa tekemässä sijoituksia myös tälle sektorille, ja varmasti tulemme tekemään niin myös jatkossakin, sanoo Timo Ritakallio.

Sen sijaan Helsingin pörssistä on poistunut tänäkin vuonna isoja yhtiöitä, kuten Pohjola-Pankki, Rautaruukki ja Vacon. Kuitenkin kaksi kolmannesta Suomi-salkusta on edelleen pörssiosakkeissa.

– Helsingin pörssi on menettänyt asemaansa globaalissa markkinassa. Positiivista viime aikoina on ollut se, että sinne on tullut pienempiä uusia listautuvia yrityksiä erityisesti First North listalle, joka on uusien kasvuyritysten markkinapaikka, jatkaa Ritakallio.

Pian aloittavan toimitusjohtajan yksi eläkeyhtiölle hyvin sopiva missio on suomalaisen työelämän parantaminen.

– Sitä roolia haluamme entistä enemmän korostaa, että miten suomalaiset energisoituneina voisivat jaksaa paremmin ja pidempään työelämässä, miettii Timo Ritakallio.

Työeläkeyhtiö Ilmarinen on perustettu vuonna 1961. Timo Ritakallio on vasta viides yhtiön toimitusjohtaja, eli kaikki edeltäjät ovat hoitaneet tointa pitkään. Ilmarisen ensimmäinen toimitusjohtaja oli Teivo Pentikäinen. Häntä pidetään yhtenä Suomen työeläkejärjestelmän isänä. Nykyinen toimitusjohtaja Harri Sailas aloitti Ilmarisen johdossa 2007 ja jää eläkkeelle siis nyt tammikuun lopussa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.