Mainos

Eläkevakuutuksista kiistaa eduskunnassa

Kokoomus pitää hallituksen eläkevakuutusehtojen muutosesitystä moraaliittomana toimena, jolla puututaan 400 000 ihmisen voimassa oleviin vakuutussopimuksiin. Pääministeri Matti Vanhasen mukaan hallitus ei voi tukea verotuksella työikäisten terveiden ihmisten ennenaikaista eläköitymistä

.

Perustuslakivaliokunta selvittää aikanaan maan johtavien juristien avustamana, onko vapaaehtoisten eläkesäästäjien ikä- ja verotuskohtelun muutosesitys niin sanottua taannehtivaa lainsäädäntöä, jolla muutetaan ihmisten tekemiä vakuutussopimuksia perustuslain vastaisesti jälkikäteen. Hallituksen viime viikolla julkistaman esityksen mukaan eläkevakuutusta verotetaan vastaisuudessa pääomatulona ja eläkeikä nostetaan 62 vuoteen.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasi ei halunnut ottaa vielä asiaan suoranaisesti kantaa, mutta sanoi saaneensa kansalaisten satoja yhteenottoja asiassa.

- Olen tullut täysin vakuuttuneeksi, että sitä käytetään eläketurvan parantamiseen eikä keinotteluun, kuten ministeri Antti Kalliomäki on aikanaan kertonut, Sasi totesi.

Oppositiolla ja hallituksella on uudistuksesta päinvastaiset näkemykset.

- Pääministeri Vanhanen, tämä lainsäädäntö on poliittisesti moraalitonta lainsäädäntöä koska se puuttuu 400 000 ihmisen vanhoihin, voimassa oleviin eläkevakuutussopimuksiin, sanoi kansanedustaja Ben Zyskowicz.

- Ei onnistu se, että lähes puoli miljoonaa aktiivisessa työiässä olevaa ihmistä valtion tuella tekee säästöjä, joiden nimenomaisena tarkoituksena on jäädä 58-vuotiaana eläkkeelle. Se ei ole se viestii, jota ikääntyvä Suomi tarvitsee ja siksi hallitus on tehnyt tämän esityksen, vastasi Matti Vanhanen.

- Kaikki se mitä on nyt säästetty, niitä koskee se veroetuus joka on jo saatu. Myös tulevan eläkkeen osalta säästöä kohdellaan sen lainsäädännön mukaan, joka on ollut voimassa tähän saakka. Sen takia tämä väite vanhoihin sopimuksiin kajoamisesta ei pidä paikkaansa, sanoi puolestaan kansanedustaja Jouni Backman.

Vihreiden Osmo Soininvaara taas arvioi, että hallituksen esityksellä ei estetä suurten ikäluokkien ennenaikaista eläköitymistä, vaan esityksen piiska kohdistuu eniten noin 40-vuotiaisiin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 11.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.