Mainos

Eläkesopan hämmentäminen jatkuu

Hallitus aikoo pyytää ulkopuolisen selvityksen eläketyöryhmien esityksistä työuran pidentämiseen.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan eläkeryhmien työn tuloksia arvioidaan nyt kuukauden ajan. Hallitus pyytää ulkopuolisen arvion eläkeryhmien työn vaikutuksista OECD:lta. Sen jälkeen päätetään jatkotyöstä.

Palkansaajajärjestöt ja työnantajat ovat täysin eri mieltä eläketyöryhmien tuloksista.

Palkansaajajärjestöjen mielestä työelämän laatukysymyksiä pohtineessa työryhmässä saavutetut yksimieliset esitykset riittävät työurien jatkamiseen kolmella vuodella.

Työnantaja puolestaan katsoo, että ilman eläkeikään tehtäviä muutoksia riittäviä tuloksia ei tulla saavuttamaan.

Yhteisen esityksen aikaansaanut Ahtelan työelämätyöryhmä on itse arvioinut, että sen esityksillä työuria saadaan pidennettyä noin vuoden verran. Pääministerin mukaan ajatuksena on ollut, että kolmen vuoden pidennys työuriin saataisiin vuoden 2005 eläkeuudistuksen ja nyt päätettävien toimien yhteisvaikutuksena.

Viiden vuoden takaisen eläkeuudistuksen on ajateltu pidentävän työuria vuoteen 2025 mennessä noin 1,5 vuodella. Nyt kokoon pitäisi saada samaan verran.

Hyvinvoinnin rahoituksessa vajetta

Pääministerin mukaan kansalaisille annetun hyvinvointilupauksen rahoituksessa on kaikesta huolimatta melkoinen aukko pääosin väestön ikääntymisen, mutta myös kansainvälisen talouskriisin vaikutusten vuoksi. Maaliskuun lopun kehysriihessä joudutaan miettimään toimia sen paikkaamiseksi.

Vanhanen korosti, että kansalaisten kannalta paras ja sosiaalisesti oikeudenmukaisin tapa kaventaa tätä vajetta on pidentää työuraa sen molemmista päistä. Muuten joudutaan käyttämään paljon vaikeampia keinoja veronkiristyksistä menoleikkauksiin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.