Mainos

Eläkesäästämisen suosio romahti

Suomalaisten kiinnostus verotuettuun vapaaehtoiseen eläkesäästämiseen on pudonnut murto-osaan huippuvuosiin verrattuna. Kun vapaaehtoisia eläkevakuutuksia myytiin parhaimmillaan yli 80 000 kappaletta vuodessa, on ps-tilejä avattu vuoden aikana vain reilut 10 000 kappaletta.

Eläkevakuutuksiakin myydään yhä, mutta niitä hankittiin viime vuonna vain noin 8 000.

Kun uusi verotuettu säästämismuoto tuli markkinoille vuosi sitten, olivat odotukset selvästi korkeammalla. Pienestä kakusta suurimman palan on leikannut Sampo Pankki, joka ei lähtenyt perimään ps-tileistä hoitomaksua. Asiakkaita on noin 6 000.

Varallisuushoidon johtaja Kimmo Laaksonen arvioi, että uuden säästämismuodon läpilyönti vie aikansa. Lisäksi asiakkaat ovat epävarmoja verotuksesta ja tilien ehdoista, Laaksonen arveli.

- Tietoisuus ei ole vielä ihan huippua. Mutta meni sijoitusrahastoiltakin kymmenen vuotta lyödä itsensä läpi, Laaksonen sanoi.

Laaksosen mielestä muut pankit ovat myös olleet passiivisia markkinoimaan ps-tilejä asiakkailleen. Tuotteessa ei hänestä ole vikaa: kuluttajalla on hyvät mahdollisuudet valita sijoituskohteet ja sijoituksen hoitajaa voi vaihtaa helposti, toisin kuin perinteisissä eläkevakuutuksissa.

Valtio voisi Laaksosen mielestä edistää ps-säästämistä antamalla säästäjille tiedon tulevasta verotuksesta, esimerkiksi niin että säästönsä saisi aikanaan nostaa kiinteällä 28 tai 30 prosentin verolla.

Suosioon on voinut vaikuttaa sekin, että ps-tilillä ei voi alentaa eläkeikäänsä. Kun vapaaehtoiset eläkevakuutukset aikanaan tarjosivat mahdollisuuden jäädä eläkkeelle jopa 55 vuoden iässä, on ps-tilin varat mahdollista ottaa käyttöön vasta kun vanhuuseläkeikä täyttyy.

Kolmikymppisiä naisia

Tyypillinen ps-tilille säästävä asiakas on Sampo Pankissa nuorehko. Lähes kolmannes on ikäryhmässä 25-34. Asiakkaista 53 prosenttia on naisia ja useimmat säästävät kuukausittain, yleensä sijoitusrahastoon.

- Se oli vähän yllättävää, olisin odottanut, että tämä olisi kiinnostanut enemmän vanhempia ikäluokkia, Laaksonen sanoi.

Osakkeisiin sijoittavat ovat yleensä sijoittaneet suurempia summia kerralla. Sampo Pankin ps-asiakkaiden suosikkiosakkeita ovat olleet Nokia, Sampo, Fortum, Talvivaara ja Kone.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.