Mainos

Eläkeriita kärjistyy - saadaanko ratkaisua?

EK:n mukaan työurien pidentämistä pohtivan työryhmän on päästävä neuvottelutulokseen ensi viikolla.

Ikääntyvien työntekijöiden eläkeputkesta on tullut työryhmän keskeisin kiista. Työnantaja haluaisi poistaa kaikki varhaiseläkkeet, mikä ei palkansaajajärjestöjen mielestä juurikaan jatka työuria.

EK: Eläkepolitiikan perustarkoitus unohdettu

EK:n lakiasianjohtaja Lasse Laatusen mielestä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sulkea loputkin varhaiseläkemuodot, pois lukien osa-aikaeläke.

- Kun työeläkeputkea on lyhennetty ja katsottu jälkikäteen mitä on tapahtunut näille ikäluokille, niin työnantaja on pitänyt heidät töissä eikä potkinut ulos. Näin on käynyt aina, Laatunen toteaa MTV:n Huomenta Suomessa.

- Putken sulkeminen on tärkeää, koska se parantaa näiden ikäluokkien työmarkkina-asemaa ja parantaa myös heidän tulevaa työeläketasoaan. Niin kauan kuin putki on olemassa, nämä ikäluokat valikoituvat irtisanottaviksi ja siitä kärsivät he itse ja koko järjestelmä.

Laatusen mielestä Suomen eläkepolitiikan suurin virhe on ollut se, että eläkepolitiikalla on lähdetty hoitamaan työttömyyttä sekä perhepolitiikkaa ja unohdettu työeläkkeen perustarkoitus - vanhuuden turva ja työkyvyttömyyden turva silloin kun se on pysyvää.

STTK: Suomessa erinomainen eläkejärjestelmä

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpään mukaan ratkaisuja pitää tehdä mutta eläketurvaan ei saa koskea.

- Ongelmien ratkaisua pitää hakea työelämästä ja työhyvinvoinnista ja kehittää eläkejärjestelmiä mieluummin yksilölliseen suuntaan, Mäenpää vastaa Huomenta Suomessa.

- Meidän pitäisi kyetä vaikuttamaan siihen, että työnantaja ei irtisano ikääntyviä ihmisiä - se on tämä perusongelma. Jos me poistamme putken nyt, niin turva katoaa, mutta kukaan ei takaa, että näitä ihmisiä ei irtisanottaisi.

Mäenpää muistuttaa, että Suomeen luotiin vuonna 2005 erinomainen eläkejärjestelmä.

- Se on Euroopan Unionin puitteissa ihan huippusysteemi, jossa meillä on joustava eläkeikä, superkarttumat - jos jaksat tehdä pidempään niin sinua palkitaan, ja joka on sidottu eliniän nousemiseen. Tämä on erinomainen järjestelmä.

STTK:n Mäenpään mukaan on sosiaalisesti väärin sitoa eläkeoikeus ehdottomaan vuosimäärään.

- Meidän pitäisi keskittyä työelämän parantamiseen ja sitä kautta työurien pidentämiseen. Meillä on siihen jo hyviä ratkaisuja jos vaan asioista saadaan sovittua.

Ratkaisun hetket käsillä?

EK:n lakiasianjohtaja Lasse Laatusen mielestä nyt on päätösten paikka.

- On selvää että uutta jatkoaikaa ei oteta, ensi viikolla ratkaisun on synnyttävä, jos se on syntyäkseen.

Mäenpään mielestä ratkaisun syntymiseen on hyvää aikaa.

- Tässä tilanteessa, kasvavan työttömyyden ja vaikeutuvan taloustilanteen edessä, emme halua tehdä ratkaisua, joka heikentää meidän jäsenistömme turvaa merkittävällä tavalla.

Katso STTK:n puheenjohtajan Mikko Mäenpään ja EK:n lakiasiainjohtajan Lasse Laatusen haastattelu (Huomenta Suomi 22.1.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.