Eläkeriita kärjistyy - rajuja leikkauksia eläketurvaan

Kuvat: Lehtikuva

Työurien pidentämistä pohtivan Eläketurvakeskuksen johtajan Jukka Rantalan johtama työryhmä on ajautumassa kriisin partaalle samalla kun työryhmän määräaika lähenee loppuaan. Neuvotteluissa yritetään ratkaisua vielä ensi viikonlopun aikana, mutta uudet eläkejärjestelmää koskevat radikaalit esitykset ovat heikentäneet pahasti neuvotteluilmapiiriä.

MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan neuvottelupöydälle on tullut suurempia ja radikaalimpia muutoksia eläkejärjestelmään kuin on odotettukaan, mikä on nostanut palkansaajakeskusjärjestöt takajaloilleen. Neuvottelutilannetta kuvaillaan poikkeuksellisen tiukaksi. Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) illalla antaman viestin mukaan hallitus ei ole tehnyt mitään uusia esityksiä - valtiovarainministeriötä työryhmässä edustaa valtiosihteeri Raimo Sailas. Illalla hallituksen irtisanoutuminen neuvotteluista oli silmäänpistävää. Myös asiasta hallituksessa vastaava sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) halusi korostaa, että hallitus ei ole tehnyt uusia ehdotuksia, mutta odottaa tiukasti, että järjestöt pääsevät ratkaisuun, jossa työuria voidaan jatkaa kolmella vuodella vuoteen 2025 mennessä. Raimo Sailas puolestaan kiisti illalla MTV:lle, että hän on tehnyt mitään esityksiä eläketurvan heikentämiseksi.

Kuhina on kuitenkin niin kovaa, että se kertoo rajusti kasvaneesta poliittisesta paineesta eläkeratkaisun ympärillä.

Osa-aikaeläke lakkautetaan?

Esille on nostettu mm. osa-aikaeläkkeen lopettamista, mikä on ay-liikkeen edustajille liki mahdoton hyväksyä.

Tästä on kyse:

MTV:n tietojen mukaan neuvotteluihin on tuotu uutena asiana myös työttömyysturvan leikkaus yli 60-vuotiailta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että poistetaan oikeus saada ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisäpäiviä 500 työttömyyspäivän jälkeen. Esimerkiksi potkut saanut 58-60 -vuotias työntekijä saisi 500 päivää ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Sen jälkeen edessä olisi tippuminen työmarkkinatuelle. Eläkekertymälle tällä olisi radikaali merkitys, se alenisi arvioiden mukaan noin 15 prosentilla. Ay-piireissä ihmetellään nyt, miksi hallitus toi esityksen uutena asiana neuvottelupöytään joulun jälkeen.

Palkansaajakeskusjärjestöille SAK:lle, STTK:lle ja Akavalle vaatimukset ovat kynnyskysymyksiä, eikä niitä aiota hyväksyä.

Elinkeinoelämän vaatimuslistalla on puolestaan myös varhennetun varhaiseläkkeen poistaminen kokonaan 62 vuotiailta.

Eläkeikää ylöspäin

Akavalle ja STTK:lle on vaikea hyväksyä myöskään työnantajien toista esitystä, jonka mukaan 63 vuotiaana pääsisi eläkkeelle vasta 40 vuoden työuran jälkeen. Käytännössä uudistus rajaisi akateemisten alojen ja toimihenkilöiden edustajat 63 vuoden eläkeiän yläpuolelle. Vain harvalla täyttyy 40 vuoden työura jo 63-vuotiaana, kun keskimääräinen valmistumisikä on 26-27 vuotta. Myös ns. superkarttumaan ajetaan leikkauksia.

Neuvotteluja Rantalan ryhmä jatkaa perjantaina. Neuvotteluita ollaan valmiita jatkamaan myös viikonloppuna ja maanantaiksi on kutsuttu koolle ainakin SAK:n hallitus. Ryhmä sai joulukuussa jatkoajan työlleen ja uusi takaraja on tammikuun lopussa.

STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää (sd.) totesi viime jo viikolla MTV:n nettkolumnissaan, että STTK ei aio hyväksyä heikennyksiä nykyiseen eläkejärjestelmään. Järjestöt ovat tiettävästi valmiita harkitsemaan myös painostustoimia.

Katso Eeva Lehtimäen raportti

Lue myös:

    Uusimmat