Mainos

Eläkeratkaisun hiominen käynnissä

Suurta eläkeratkaisua puristetaan kokoon työmarkkinaosapuolten tiiviissä neuvotteluissa.

Eläkkeen laskentaehdotuksessa myös hoitovapaa ja opiskelu kerryttäisi eläkettä.

Neuvottelulähteiden mukaan paineet vanhimpien työntekijöiden eläkertymien parantamiseen ovat kasvaneet työmarkkinaosapuolten neuvotteluissa. Loppuvuosien palkan painottamista ovat vaatineet erityisesti STTK ja Akava. Sen sijaan SAK ja työnantajajärjestöt haluavat jakaa eläkekertymän tasaisemmin.

Nyt keskustelun alla on kolmiportainen malli, jossa 53 vuotta täyttäneet osallistuvat itse eläkkeensä rahoittamisen korotetun työeläkemaksun muodossa. Tulevaisuudessa täysi eläke edellyttää nykyistä pidempää työuraa.

Työmarkkinaosapuolet saavuttivat aamulla ratkaisun uudesta eläkepalkan laskentamallista. Järjestöille on varattu tämä päivä aikaa hyväksyä malli. Eläkelaskentaratkaisua on tarkoitus esitellä kello 18, jolloin pitäisi olla myös tiedossa, ketkä sen ovat hyväksyneet.

Perho tyytyväinen ehdotuksen syntyyn

Vakuutusasioista vastaava sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho on tyytyväinen, että työryhmä pääsi aamulla yhteisymmärrykseen. Hän ei kuitenkaan halua vielä tarkemmin kommentoida syntynyttä ratkaisumallia, jotta työmarkkinajärjestöissä ratkaisua voidaan käsitellä kaikessa rauhassa ja kaikki osat huomioon ottaen.

Perho muistutti, että neuvottelujen viime vaiheessa keskipalkkamalliratkaisuun on haettu hänenkin korostamia pehmentäviä osia, jotta malli sopisi myös nousujohteisen uran tekeville toimihenkilöjärjestöjen jäsenille.

-Nyt on neuvoteltu juuri siitä, mitä elementtejä keskipalkkamalliin tuodaan, jotta voidaan ottaa huomioon Akavan ja STTK:n toiveita. Tätä olen halunnut myös itse korostaa, Perho sanoi.

Ministeri vetoaa työmarkkinaosapuoliin ratkaisumallin hyväksymiseksi.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 05.09.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.