Eläkeneuvottelut jumittavat - mitä eläkkeelleni oikeasti tapahtuu?

Kiistaa eläkekarttumasta 1:59

Eläkeneuvottelut ovat katkenneet jo useaan kertaan. Neuvottelut jatkuvat jälleen huomenna, mutta tuloksia ei enää uskalla odottaa ennen kuin ne julkaistaan.

Neuvotteluja jumittaa palkansaajajärjestöjen keskinäinen kiista eläkekarttuman laskentatavasta. Myös monta muuta kysymystä on vielä auki.

Eläkkeelle päästään tulevaisuudessa kuitenkin myöhemmin kuin nykyään. STT kokosi neuvottelujen avainkysymykset vastauksineen. 

Milloin pääsen eläkkeelle? 

– Vain se on tässä vaiheessa varmaa, että myöhemmin kuin nykyisin. Todennäköistä on, että vanhuuseläkkeen alaraja nousee noin 65 vuoteen. Vanhuuseläkeiän nostoon tulee joka tapauksessa usean vuoden siirtymäaika. Jos täytät vuoteen 2017 mennessä 63, ehdit todennäköisesti eläkkeelle nykysysteemin mukaan. Neuvotteluissa on ollut esillä vuosiluvut 1954 ja 1957 ikäluokkina, jota eläkeiän pidennys ensimmäisenä koskisi.

Nyt vanhuuseläkkeelle voi siirtyä 63-68-vuotiaana. Samanlaista liukumaa tuskin vastedes on.

Miten työssä jaksamistani tuetaan? 

– Työkyvyttömyyden ehkäisyä ja hallintaa parantavia keinoja on pohdittu neuvotteluissa. Tavoitteena olisi sopia muun muassa kuntoutuksesta, sairauspoissaoloista ja psykoterapiasta.

Miten paljon saamani eläke pienenee? 

– Sitä ei vielä tarkkaan voi sanoa, mutta mitä nuorempi olet, sitä enemmän se leikkaantuu.

Karttuuko minulle vastedeskin enemmän eläkettä työurani loppu- kuin alkuvaiheessa? 

– Vanhuuseläkeiän jälkeen tehtävä työ tulee vastedeskin kerryttämään eläkettä enemmän kuin nuorempana tehty työ. Määrää ei ole vielä päätetty. Sen sijaan on vielä auki, kertyykö eläkettä aiemmalla työuralla tasaisesti kaikilla ikävuosilla. Nyt eläkettä kertyy 53 ikävuodesta enemmän kuin sitä ennen.

 

Lue myös:

    Uusimmat