Eläkeneuvotteluissa loppurutistus - isoja kysymyksiä yhä auki

Eläkeneuvottelujen loppurutistus pääsi vauhtiin tänään kesätauon jälkeen. Työmarkkinaosapuolet eivät lupaa vielä, että hallitus saisi eläkepaketin pääpiirteet elokuun lopun budjettiriiheen. 

– Me olemme luvanneet saada neuvottelut maaliin syksyllä. Tarkkaa päivämäärää sille ei ole laitettu, sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Osapuolet näyttävät olevan samaa mieltä, että nykyinen superkarttuma poistuu. Tällä hetkellä työssäkäyvien yli 63-vuotiaiden eläke karttuu reippaasti eli 4,5 prosenttia vuosiansioista. Erityisesti Akavalle on tärkeää löytää ratkaisu, joka kannustaa pitkään opiskelleita akateemisia pysymään töissä pitkään. 

– Tuntuu, että siihen löytyy riittävän kilpailukykyinen korvaava järjestelmä. Ehkä hankalampi on alle 63-vuotiaiden eli yli 53-vuotiaiden korotettu karttuma. Uskon, että siihenkin löytyy riittävän hyvä järjestelmä jatkossakin, arvioi Akavan yhteiskuntapolitiikkajohtaja Pekka Piispanen.

Osa-aikaeläkkeeseen muutoksia?

Neuvottelulähteistä ennakoidaan myös, että osa-aikaeläkkeeseen ja työttömyyseläkeputkeen on tulossa muutoksia. Työnantajille keskeinen kysymys on myös työeläkemaksujen suuruus. 

– EK:lle tärkeintä on se, että työeläkemaksu pystytään kohtuullistamaan. Olen toiveikas, että sen osalta pystytään löytämään malli, joka tukee työllisyyttä ja pystyy jäädyttämään nämä työeläkemaksujen nousupaineet, vaatii EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

SAK:n keskeiset neuvottelutavoitteet liittyvät nuorten eläkelupausten lunastamiseen sekä pitkän työuran tehneisiin. Lylyn mukaan SAK:lle eläkeiän nosto 63:sta 65:een vuoteen on vaikea asia.

– Meillä vain neljä kymmenestä pääsee 63 vuoteen asti ja jotenkin ymmärtää, että se on meille senkin takia vaikea kysymys, koska eläkkeelle mennään useammin työkyvyttömyyden kautta. Se ikäraja pitää olla saavutettavissa. 

"Eläkeikä ei nouse yhdessä yössä"

EK:n toimitusjohtaja haluaa rahoitella kuumentunutta keskustelua eläkeiän nostosta. Häkämies uskoo siirtymäaikaan. 

– Eläkeikää ei olla varmaankaan nostamassa 63:sta 65:een yhdessä yössä, vaan siihen vaaditaan useamman vuoden siirtymäaika, ehkä 7 - 8 vuotta. Ei se eläkeikä yhdessä yössä nouse, vaan muutama kuukausi per vuosi. 

Maan hallituksella ei ole neuvotteluissa omaa edustajaa, mutta valtiovarainministeriön Jukka Pekkarinen seuraa etenemistä tarkasti. Eläkepaketti on keskeinen osa hallituksen suunnitelmaa, jolla talouden pitkän ajan kestävyysvaje kurotaan umpeen. 

Lue myös:

    Uusimmat