Eläkemenot kasvussa

Työeläkkeiden rahoittaminen vaatii vastaisuudessa nykyistä paljon enemmän, koska ihmisten elinikä kasvaa alati. Eläketurvakeskuksen tutkijoiden mukaan palkansaajien eläkemeno nousee vuonna 2050 36 prosenttiin palkasta. Silloin tel-maksu on 32-33 prosenttia palkasta. Loppu tulee rahastoista.

Ihmisiä

Tällä haavaa työeläkemaksu on 21,5 prosenttia palkasta. Siitä työnantajan osuus on 16,8 prosenttiyksikköä ja työntekijän 4,7 prosenttiyksikköä. Eläketutkijoiden arvioima nousu on huima: työnantajan eläkemaksu nousisi runsaaseen 22 prosenttiin ja työntekijän runsaaseen 10 prosenttiin. Eläketurvakeskuksen laskelmien mukaan suomalaiset ovat vuonna 2030 vanhuuseläkkeellä kolme vuotta kauemmin kuin nyt ja vuonna 2050 neljä vuotta kauemmin. Siksi myös eläkemaksu nousee nykyisestä, elleivät ihmiset ala olla pidempään töissä.
Tällä haavaa Suomessa jäädään eläkkeelle hieman vajaat 60-vuotiaana. Se on tuntuvasti virallista vanhuuseläkeikää 65:tä vuotta alhaisempi. Niinpä eläkepolitiikan tavoitteena on jo pitkään ollut eläkkeelle jäämisen myöhentäminen. Hallitusohjelman tavoitteena on pitkittää työelämästä poistumisikää 2-3 vuodella. Eläketurvakeskuksen tutkijoiden mielestä eläkkeelle siirtymisen lykkääminen kolmella vuodella on vaativa tavoite. Vanhuuseläkeiän nosto yksin ei heidän mielestään riitä, sillä vanhuuseläkeiän nosto vuodella lisää eläkkeelle siirtymisikää vain 0,2 vuotta, koska vain harvat työskentelevät eläkeikään saakka.

Eläkkeelle siirtymisen myöhentäminen vaikuttaa


Suomessa osa vuotuisesta eläkevakuutusmaksusta menee suoraan eläkkeiden maksuun ja osa rahastoidaan tulevia maksamisia varten. Lakisääteisen eläketurvan tukena olevissa rahastoissa oli viime vuoden lopussa noin 300 miljardia markkaa. Jos tämä 300 miljardin potti tuottaa hyvin sijoituskohteessaan, paine korottaa eläkemaksuja alenee. Eläkkeitä tutkinut Pekka Parkkinen Valtion taloudellisesta tutkimuslaitoksesta on tähdentänyt eläkerahojen nykyistä tuottavampaa sijoittamista.

Eläketurvakeskuksen laskelmassa rahasto kasvaa reaalisesti kolme prosenttia tai vaihtoehtoisesti neljä prosenttia vuodessa. Tuotolla on iso vaikutus. Yhden prosenttiyksikön nousu sijoitustuotoissa alentaa eläkemaksuprosenttia noin kolme prosenttiyksikköä pitkällä aikavälillä. Maksu vuonna 2050 olisi noin 29 prosenttia.

Kaikkein eniten eläkemaksuun tutkimuksen mukaan vaikuttaa eläkkeelle siirtymisen myöhentäminen. Jos rahastojen reaalikorko on kolme prosenttia ja ihmiset ovat vuoteen 2025 mennessä kolme vuotta nykyistä pidempään töissä, maksu vuonna 2050 on 27-28 prosenttia. Tuntuvasti alempi kuin siinä tapauksessa, että mitään ei tehdä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat