Mainos

Eläkeläisten veronkierto hyvin vaikeaa

Turun Sanomat kertoi tänään, miten suomalaisesta eläkkeestä perittävät verot voi kiertää käytännössä kokonaan siirtämällä kirjansa Marokkoon. Marokon kaltainen veronkiertoaukko on kuitenkin suuri harvinaisuus suomalaisten eläkeläisten veronmaksussa.

Ulkomaille muutosta huolimatta eläke yleensä verotetaan Suomessa.

- Jos verosopimus sallii sen, että eläketulon voi verottaa Suomessa, niin kyllä se verotetaan, painottaa verovalmistelija Essi Teppola Verovirastosta.

Vaikka ulkomaille muutto lisääntyisikin kuten on ennustettu, se ei tuota Suomelle kovin suuria veromenetyksiä, sillä Suomi on sopinut yli 60 valtion kanssa verotusta koskevan sopimuksen. EU-maillekin sopimukset ovat aina maakohtaisia, joten pieniä eroja verojärjestelyissä voi olla.

- Sitä paitsi, ulkomaille muuttavat eläkeläiset ovat sen verran pieni ryhmä, että kyseessä ei ole kansantaloudellisesti merkittävä asia, kertoo Eläketurvakeskuksen tutkimusosaston päällikkö Mikko Kautto.

Kautto on aikaisemmassa tutkimuksessaan todennut, että eläkeläisten ulkomaille muutto ei ole suuri massailmiö. Kasvua toki on, mutta ainoa menetys Suomelle on kulutustuotteiden ja palvelujen käyttämättömyys ja sen vaikutus verotuloihin.

- Etelään muutetaan kuitenkin enemmän halvemman hintatason, ruuan ja ilmaston perässä kuin veronkierron vuoksi. Ja eivätköhän he Suomessakin käy ja tuovat siten verorahoja kulutuksen kautta, Kautto sanoo.

Vain poikkeustapauksissa Suomen kansalainen voi siirtää eläkeverotuksen asuinmaahansa. Tällöin hän tarvitsee asuinvaltion veroviranomaisen todistuksen, että hän asuu pysyvästi toisessa maassa ja on siellä täysin verovelvollinen.

Eläkeläisten suosikkimaat eivät veroparatiiseja

Suomessa oli vuoden 2009 lopussa yli 1,4 miljoonaa eläkeläistä. Vuoden 2008 joulukuun tilaston mukaan heistä 60 540 asui ulkomailla. Eniten heitä asuu Ruotsissa (48 322), toiseksi eniten Espanjassa (2636) ja kolmanneksi Saksassa (2047).

Saksassa ja Ruotsissa Suomen valtio voi verottaa eläkeläisiltä sekä kansan- että työeläkkeen. Espanjan kanssa Suomella on poikkeava sopimus. Sen mukaan Suomi voi tietyin edellytyksin luopua yksityissektorin eläkkeen verottamisesta. Myös valtioneläke voidaan siirtää Espanjan verotuksen piiriin, jos eläkkeen saaja on asuinvaltion kansalainen.

Thaimaan on ennustettu olevan suomalaiseläkeläisten uusin suosikkikohde. Sielläkin suomalaisten verot peritään kuitenkin Suomeen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.