Mainos

Eläkeläisten ruokavalio parantunut – marjat maistuvat mummoille

Eläkeläiset syövät terveellisemmin kuin kymmenen vuotta sitten.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimuksen mukaan kolmasosa eläkeläisistä syö tuoreita kasviksia päivittäin. Naisista vajaa puolet syö marjoja päivittäin. Eniten kasviksia löytyy yli yhdeksän vuotta kouluja käyneiden lautaselta.

Tutkimusprofessori Antti Uutela Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta huomioi myös, että eläkeläisistä on nähtävissä alkoholin kulutuksen kasvu ja liikunnan väheneminen.

– Vuoden 1968 jälkeen tapahtui muutoksia alkoholin saamisessa ja sen jälkeen puhuttiin märistä sukupolvista, jotka ovat nyt tulleet eläkeikään. Sinänsä alkoholista tulee muitakin ongelmia, mutta siitä tulee myös energiaa ja se voi vaikuttaa painon nousuun. Toinen tekijä, joka on näkyvissä, on liikunnan väheneminen. On näkyvissä sellaista oiretta, että liikuntahalut olisivat vähenemässä.

Rasvojen laadussa on kuitenkin viime vuosina menty takaisin epäterveellisempään suuntaan, koska yhä useampi eläkeläinen käyttää pehmeiden rasvojen sijaan kovia maitorasvoja, kertoo huolestuttavasta piirteestä tutkimusprofessoriAntti Uutela.

– Useimmat ihmisethän pitää voin mausta ja kun siitä vielä keskustellaan, ja puhutaan siihen suuntaan, että se olisi luonnollista ja ja sitä kautta terveellistä, niin se on varmasti vahvistanut sitä ajatusta, että kyllä voita pitää saada. Vanhempien ihmisten kohdalla tämä voi olla myös kulttuurinen kokemus. He ovat syntyneet aikana, jolloin voita vielä arvostettiin tavattoman paljon ja pidettiin ihanteellisena.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 65–84-vuotiaiden elintottumuksia vuosina 1993-2011.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.