Mainos

Eläkeläisten ääniä liehitellään veronalennuksilla Ruotsin vaaleissa

"Kunpa Ruotsissa pidettäisiin vaalit joka vuosi". Näin saattavat ajatella opettajat, ensiäänestäjät, maahanmuuttajat, työttömät, sairaat ja eläkeläiset. Sekä hallitus että oppositio antavat miltei päivittäin uusia lupauksia eri väestöryhmille - tiukimmat toteutetaan saman tien ja löysemmät viimeistään vaalikauden aikana - jos vain kansantalous antaa periksi.

- Jos talouskehitys on lähivuosina suotuisa, lupaan poistaa eläkeveron kokonaisuudessaan seuraavalla vaalikaudella, sanoo esimerkiksi Ruotsin sosiaalidemokraattien puoluejohtaja Mona Sahlin.

Eläkeläinen Lars Sjöstedtille ei tule mieleen yhtään vaalitaistelua, jolloin eläkeläisille olisi luvattu yhtä paljon.

- Näin tapahtuu ensimmäistä kertaa, Sjöstedt vakuuttaa.

Äänestäjät epäilevät vaalilupauksia

Opposition lista eläkeläisten aseman kohentamiseksi on pitkä ja yksityiskohtainen. Mutta ei hallituskaan ole jäänyt sivustakatsojaksi. Vaikka muun maailman talousnäkymät ovat epävarmat, porvariallianssi lupaa eläkeveroihin puolentoista miljardin euron leikkaukset.

- Ei pidä koskaan antaa suureellisia vaalilupauksia, mutta Ruotsin kasvu ja kysyntä ovat erittäin korkealla tasolla, ja se on nopeasti kohentanut julkista taloutta, hehkuttaa Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt maltillisesta kokoomuspuolueesta.

Harvat äänestäjät tuntuvat uskovan, että tiukan paikan tullen lupauksista todella aiotaan pitää kiinni.

- Ennen vaaleja kaikki lupaavat kaikkea. Vaikka he haluaisivat toteuttaa ne, niin se ei ole mahdollista. Raha ei riitä kaikkeen, eläkkeellä oleva Krysztina epäilee.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.