Mainos

Eläkeläiset tänä vuonna joulukaupan vetureita

Suurin muutos joulukaupassa tapahtuu tänä vuonna eläkeläistalouksissa. Kaupan liiton mukaan eläkeläisissä on tänä jouluna kulutusrohkeutta ja he aikovat satsata jouluun. Pääekonomisti Jaana Kurjenoja Kaupan liitosta pitää uutista kaupan kannalta erinomaisena.

- Viime vuonna lapsiperheet tekivät joulun ja eläkeläiset säästivät. Se oli aika kummallista siinä mielessä, että eläkeläisillä ei ollut työttömyysriskiä, ja tulot olivat kasvanee.

Tänä vuonna eläkeläisten intoutuneeseen kulutukseen vaikuttaa Kurjenojan mielestä ennen kaikkea ilmapiirin muutos. Tosin uhkakuvia taivaalla on edelleen, esimerkiksi Irlannin kriisi.

- Viime vuonna eläkeläiset säikähtivät talouden huonoa yleistilannetta, vaikka siinä omassa taloudessa ei ollut mitään suurta vaaraa. Tänä vuonna tiedetään jo, että pahin on ohi, joten ehkä sitä uskalletaan jo paremmalla omatunnolla kertoa, että kyllä tässä kulutetaan, Kurjenoja kertoo.

Lapsiperheet pitävät pintansa

Lapsiperheet aikovat tänä vuonna pitää oman edellisvuotisen kulutustasonsa. Tämä on kaupan kannalta hyvä uutinen, sillä lapsiperheet ja työssäkäyvät aikuistaloudet kuluttavat kaikkein eniten jouluun. Kulutuskäyttäytyminen on eri ryhmillä melko yhtenäistä.

- Kaikki käyttävät rahaa juomiin, elintarvikkeisiin ja makeisiin. Rahaa käytetään myös kirjoihin ja leluihin.

Eläkeläiset tulevat todennäköisimmin tänä jouluna kasvattamaan kulutustaan tietotekniikassa, erityisesti tietokoneissa. Työssäkäyvät aikuistaloudet käyttävät puolestaan rahaa viihde-elektroniikkaan.

- Sitä en osaa sanoa, ostetaanko tietotekniikkaa ja viihde-elektroniikkaa lahjaksi itselle vai muille.

Kurjenoja ei vielä osaa kertoa, mikä tulee olemaan tämän joulun hittituote, mutta joulukaupassa odotetaan kasvua etenkin päivittäistavarapuolella. Yleensä kodin valaistustuotteet ja jouluun liittyvä kevyt sisustus ja koristelu ovat tänä vuonna suosittuja. Myös viihde-elektroniikka, kultasepäntuotteet ja muoti myyvät hyvin.

Taantumasta huolimatta viime vuoden joulukauppa kasvoi lähes 3 prosenttia. Kaupan liitto uskoo, että tänä vuonna joulukaupassa ylletään 5 prosentin tasolle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.