Eläkekiistassa välirauha - hallitus ja järjestöt sopuun kasvun eväistä

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt ovat pääseet sopuun linjauksista, joilla pyritään turvaaman hyvinvointipalvelut myös tulevaisuudessa. Tavoite on mm. vähentää työttömyytä, lisätä koulutusta ja pidentää työuria.

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt esittelivät ehdotuksiaan yksimielisyydestä hyristen:

- Se kertoo suomalaisesta vahvuudesta. Olemme miettineet yhdessä miten voimme parantaa työllisyyttä ja edistää talouskasvua ja sitä kautta pitää huolta hyvinvointiyhteiskunnasta, kommentoi pääministeri Mari Kiviniemi (kesk).

- Tärkeintä tässä on se, että työmarkkinajärjestöt ja hallitus ovat yhtä mieltä, että kriisin jälkeen Suomi tarvitsee uuden kasvustrategian. Tässä on nyt yritetty 90 kohdalla hahmotella näitä kasvun tekijöitä, toteaa STTK:n puheenjohtaja Mikko Mäenpää.

- Seuraavalle hallitukselle tässä on hyvä hallitusohjelman pohjapaperi. Itse pidän erityisesti siitä, että tässä otetaan työnteon ja työllistämisen mahdollisuudet erityissyyniin esimerkiksi verotuksen puolella, kertoo valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok).

Muutoksia on luvassa muun muassa verotukseen, sosiaaliturvan kannustinloukkuihin ja työttömyysturvajärjestelmään. Yksityiskohdista sovitaan seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Alkuperäisen kiistanaiheen eli työurien pidentämisen selvittelyä jatketaan työryhmässä. Siinäkin lopullinen ratkaisu jäänee hallitusneuvotteluihin, joissa pitäisi sopia keinoista, joilla tulevaisuuden eläkkeet ja hyvinvointipalvelut turvataan.

- Minulla on kyllä sellainen käsitys, että meidän on pakko nostaa eläkeikää. Tässä on suurista asioista kysymys. Väestömme vanhenee Euroopassa nopeiten, yhtä aikaa palvelutarve kasvaa voimakkaasti. Me tarvitsemme kaikki keinot käyttöön, toteaa Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Mikko Pukkinen.

- Minusta eläkeikäkeskustelu ei johda sopimukseen, vaan käytännössä ratkaisua pitää hakea laajemmasta elementistä, kommentoi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

Suomalaisten on joka tapauksessa syytä varautua nykyistä pidempiin työuriin. Jo nykyiseen järjestelmään sisältyvä elinaikakerroin leikkaa eläkkeitä niin rankasti, että yhä useampien on suorastaan pakko pysyä töissä nykyistä pitempään jos aikoo saada nykyisen tasoisen eläkkeen. Nyt kysymys on siitä, että riittääkö sekään vai pitääkö turvautua vieläkin järeämpiin konsteihin.

(MTV3)

Katso Vesa Kallionpään raportti:

Lue myös:

    Uusimmat